EU-minister Hans Dahlgren tycker det är rimligt att Sverige ska betalar mer, men inte så mycket som EU-kommissionen föreslår. Foto: Iman Tahbaz

Sverige säger nej till höjd EU-avgift

Uppdaterad
Publicerad

Det står miljarder på spel när Sverige förhandlar om den nya EU-avgiften. EU-kommissionen menar att Sverige betalar för lite, jämfört med storleken på vår ekonomi. Detta trots att varje svensk betalar väsentligt mer i EU-avgift, än vad en EU-medborgare i genomsnitt gör.

Nu i september drar förhandlingarna om EU:s nästa budget, som skall gälla från år 2021, igång på allvar. EU-kommissionen vill att Sverige skall betala mer än de cirka 41 miljarder vi betalade förra året till EU.

– Sverige är ett väldigt rikt medlemsland därför är det inte mer än rimligt att Sverige betalar sin andel av vad andra medlemsländer betalar, säger Gert-Jan Koopman som är generaldirektör i EU-kommissionen, till Sveriges Radios Ekoredaktion idag.

Flera sätt att räkna

Anledningen till att han säger det är att EU-kommissionens räknemaskin visar att Sverige betalar en tiondel mindre av landets ekonomi – mätt i BNI – jämfört med genomsnittet av EU-länderna.

Men väljer man att istället slå ut EU-avgiften per invånare i Sverige så hamnar den på ungefär 4000 kronor per person. Det är cirka 1100 kronor mer än vad den genomsnittliga EU-medborgaren betalar.

– Vi tycker inte att kommissionen är rätt ute när de hävdar att vi ska betala uppemot 40 procent mer. Det här måste göras om, säger EU-ministern Hans Dahlgren (S) till SVT.

Mer pengar även utan Brexit

En del av pengarna kommer tillbaka i form av EU-bidrag. Att Sverige betalar relativt mycket per person beror på att vi är ett land med få invånare – men med en stark ekonomi. Dessutom vill kommissionen att Sverige skall betala mer för att täcka hålet efter Storbritannien. Men även om det inte blir någon så kallad Brexit behövs det mer pengar hävdar Kommissionen.

– Sverige och andra länder har sagt att de vill göra mer. Allt ifrån kustbevakning till miljöfrågor och forskning och då är det klart att de kostar pengar, säger EU-kommissionären Cecilia Malmström till SVT.

Men det vill inte Hans Dahlgren fullt ut gå med på.

– Det är rimligt att Sverige, som ett rikare land, betalar mer. Men vi säger nej till att Sverige ska betala mycket mer, avslutar han.

Fotnot: Källa för Sveriges EU-bidrag är Regeringskansliet omräknat till dagens eurokurs (10,72 kr/euro).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.