Statsminister Stefan Löfven (S) och USA:s president Donald Trump i samband med deras möte i Vita huset i Washington i mars 2018. De betonade vikten av transatlantiska länken. Foto: Henrik MontgomeryVisa alla (4)
Visa alla (4)

Historiskt lång period utan USA-ambassadör i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är 28 månader sedan USA:s ambassadör togs hem från Sverige. Det är första gången i modern historia som posten varit tom så länge. Efter en omröstning i senatens utrikesutskott på onsdagen verkar det som att Donald Trumps kandidat till posten, miljardären Ken Howery, kommer att bli ny ambassadör.

Ända sedan Donald Trump installerades som president i januari 2017 har ambassadörsposten i Stockholm varit tom.

Det är inte ovanligt att en ny president vill ha nya ambassadörer. Därför har USA bytt ut sina ambassadörer i Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. Men i Stockholm är inte posten tillsatt ännu, nästan 2,5 år senare.

Ambassaden har nyligen fått sin tredje tillfällige chef – chargé d’affaires.

– Många av president Trumps tillsättningar har tagit ovanligt lång tid, och nedskärningar har skett inom den amerikanska utrikesförvaltningen, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Kontaktytorna är många men det är klart att en ambassadör är viktig, säger han.

Affärsmannen Ken Howery som Donald Trump nominerat som ny ambassadör. Foto: Twitter

Miljardären

Trump har nominerat miljardären och Paypal-grundaren Ken Howery som ny ambassadör i oktober 2018. Han finns på Forbes lista över världens rikaste människor.

Howery frågades ut av amerikanska senaten i förra veckan och blev i princip godkänd av dess utrikesutskott på onsdagen. Nu går han vidare för slutgiltig omröstning i senaten.

– I en perfekt värld kommer Ken Howery till Sverige efter sommaren, säger USA-kännaren och PR-konsulten Billly McCormac som är före detta medlem i Republikanska partiet.

Historisk period

Det är historiskt att USA inte har haft en ambassadör i Sverige på flera år. Det har inte inträffat under hela 1900- och 2000-talet, enligt ambassadörlistan som SVT Nyheter gått igenom.

Inte ens under Vietnamkriget i slutet av 1960-talet och på 1970-talet var ambassadörsstolen i Stockholm tom så länge.

Den perioden brukar utåt beskrivas som botten på de svensk-amerikanska förbindelserna. Då var ambassadörsposten inte tillsatt vid två tillfällen (15 månader och 21 månader).

Utrikesminister Margot Wallström (S) mötte USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Washington den 29 april 2019. Foto: AP/Patrick Semansky

Nästan ett halvt sekel senare har ambassadörposten varit tom i 28 månader, trots att Sveriges regering prioriterar betydelsen av den ”transatlantiska länken”.

Donald Trumps syn på Sverige kan påverka tillsättningen, tror Billy McCormac.

– Det är inte svårt att se framför sig att han skulle nedprioritera Sverige på ambassadlistan eftersom det har funnits ett agg mot honom här.  Om vi tittar på vilka länder som har förekommit i hans olika tal där han lyfter fram exempel på problem med invandring har Sverige förekommit flera gånger, säger Billy McCormac.

Och en ambassad utan ambassadör får konsekvenser, anser han.

– Det handlar framförallt om avsaknaden av en tydlig profil och riktning för USA:s engagemang i Sverige, säger McCormac.

USA:s president Donald Trump på valmöte i Montoursville, Pennsylvania den 20 maj 2019. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Inte förberedd

En ny president innebär att omkring 7 000 nya tjänstemän kan tillsättas, enligt Plum Book.

– De flesta presidenter som kommer in har planerat för sådant här. Jag tror inte att han (Trump) har haft samma typ av organisation och planering, säger McCormac

– Jag tror inte han var förberedd på att vinna. Sen har han hamnat i Mullerutredningen som krävt väldigt mycket av hans tid de senaste åren.

Försiktiga kommentarer

USA:s ambassad är sparsam med kommentarer och kan inte uttala sig om tidsplanen för tillsättningen.

– USA:s regering sätter stort värde på sin relation med Sverige och fortsätter att arbeta nära med Sveriges regering inom ett brett område av frågor. Arbetet leds av chargé d’affaires Pamela Tremont. Det är också tydligt efter det senaste mötet som utrikesminister Wallström hade med utrikesminister Pompeo på utrikesministerns kontor i Washington, säger Williams Martin, presstalesperson på amerikanska ambassaden.

USA:s ambassad har den tredje tillfällige chefen (chargé d’affaires) sedan januari 2017.

Den senaste är Pamela Tremont. Hon kommer närmast från en placering på USA:s ambassad i Kiev i Ukraina. Hon har haft en en hög position och arbetat med Nato-frågor inom utrikesförvaltningen. Hon installerades i april 2019.

Före henne var Clifford Bond chargé d’affaires i Sverige. Han är profilerad inom frågor om säkerhetspolitik och tjänstgjorde vid ambassaden i mindre än ett halvår.

David Lindvall var den första chargé d’affaires på ambassaden efter att Azita Raji lämnade sin post som ambassadör samma dag som Donald Trump installerades som president.

Källa: USA:s ambassad i Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer