Qiao Jianjun misstänks för att ha förskingrat över 100 miljoner kronor från ett statligt företag i hemlandet Kina. Foto: SVT

Sverige utvisar kinesisk tjänsteman till USA – anklagas för att ha förskingrat 100-tals miljoner i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer ska nu den häktade kinesiske tjänstemannen Qiao Jianjun utvisas från Sverige. Han anklagas för storskaliga ekobrott i Kina – men utvisas till USA.

Qiao Jianjun är en av Kinas mest jagade misstänkta ekobrottslingar och anklagas för att ha förskingrat hundratals miljoner kronor som chef för ett statligt företag inom den kinesiska spannmålsindustrin. Han lämnade Kina för USA 2011 och kom senare till Sverige. Han levde här under ett annat namn tills han greps i juni 2018. 

Efter ett år i häkte släpptes Qiao Jianjun sedan Högsta domstolen prövat frågan om utlämning till Kina. HD ansåg att han inte kunde lämnas ut då han riskerade tortyr eller dödsstraff. 

Misstänkt för penningtvätt i USA 

Men snart greps han igen då även USA vill ha honom utlämnad för bland annat penningtvättsbrott. Misstanken är att han köpt fastigheter i USA med pengar som han anklagas för att ha förskingrat. 

Nu har Högsta domstolen prövat frågan på nytt och beslutat att han kan lämnas ut till USA. Den 26 mars fattade regeringen beslut att Qiao Jianjun ska utvisas till USA, med kravet att han inte får lämnas vidare till någon annan stat. Själv har han hela tiden nekat till brott. 

– Han tycker att det är upprörande att han nu ska lämnas ut. Och själv har jag aldrig i något misstänkt ekobrott sett så undermålig bevisning som den kinesiska i det här målet, säger hans advokat Henrik Olsson Lilja. 

Krävs på en halv miljard kronor 

Enligt ett beslut om kvarstad i Södertörns tingsrätt så krävs Qiao Jianjun på 358 miljoner kinesiska yuan – cirka en halv miljard svenska kronor - av det spannmålsbolag han var chef över. Det är den summa som bolaget ska ha förlorat i de bedrägerier som Qiao Jianjun anklagas för att ha medverkat, för egen del ska han ha tillskansat sig hundratals miljoner kronor. 

Coronaviruset försvårar utvisning 

USA mottog beslutet i början av april. I vanliga fall har ett land en månad på sig att hämta den som ska utvisas. Men med anledning de störningar som finns i kommunikationerna på grund av coronaviruset anser regeringen att det finns synnerliga skäl att förlänga tidsfristen till två månader.  

Med det rådande inreseförbudet till USA för resenärer från Schengenområdet och nästan inga linjeflyg i trafik mellan Europa och USA återstår att se hur och om utvisningen kan ske. Verkställs den inte inom två månader måste Qiao Jianjun släppas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.