Foto: TT

Sveriges elevkårer: Skjut upp studenten

Publicerad

Studentfiranden har ställts in på flera håll runt om i landet. Sveriges elevkårer vill att skolor som inte genomför studentavslutningar i juni i stället ska besluta om att skjuta upp sina studentfiranden.

– Det bästa hade ju varit att få fira nu men går det inte så borde elever ges möjligheten att få ta studenten senare, säger Ebba Kock, ordförande för Sveriges elevkårer.

Coronapandemin har lett till att de flesta evenemang ställts in, vilket innebär att gymnasiets avgångselever inte kommer att få ett traditionellt studentfirande.

– Studenten är en oerhört viktig ceremoniell högtid. Det är mer än att åka flak, det är att fira att man klarat sig igenom det här utbildningssystemet, säger Ebba Kock, som föreslår att studentfiranden som ställs in i stället borde skjutas upp.

Sedan den 29 mars har tillställningar med över 50 personer varit förbjudna, ett beslut som gäller tillsvidare, vilket gjort det svårt för skolor att planera sina studentavslutningar.

Vill ha tydligare besked

I Stockholms län har samtliga kommunala skolor beslutat att ställa in sina utspring. Men för många skolor runt om i landet råder det fortfarande oklarheter kring hur firandet ska genomföras – om de nu genomför det.

Många studenter vill ha besked och kan tänka sig skjuta upp firandet, även om det sker under begränsade former.

– Alla har olika inställningar till frågan eftersom förutsättningarna skiljer sig åt runt om i landet beroende på smittspridningsläget. Det man skulle kunna göra är att springa ut en klass i taget utan publik, så att man åtminstone kan ta sitt studentfoto och säga hejdå till sina klasskompisar, säger Ebba Kock.

Skolverket: Kan vara en bra lösning

Från Skolverkets sida ser de gärna att skolor hittar alternativa sätt att genomföra studentavslutningar.

– Studenten borde absolut firas. Om eleverna känner att det är bra idé att skjuta upp det och att det går att genomföra för skolan så kan det vara en bra lösning, säger Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket, och fortsätter:

– Men man måste ha med sig att även ett sådant firande kan ställas in beroende på hur Folkhälsomyndigheten bedömer läget i augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.