Sveriges svar på Elon Musk vill bli först i världen på fossilfritt stål

Uppdaterad
Publicerad

Han är mannen som lyckats med Northvolt – Europas största fabrik för elbilsbatterier.

Nu är han en av de som ska bygga stålverk i Boden för grönt fossilfritt stål.

Satsningen är på 25 miljarder, de är inspirerade av Tesla, och de tänker bli först i världen.

Företaget H2Greensteel slog Norrbotten och Sverige med häpnad när man nyligen presenterade en satsning på en helt ny fabrik för fossilfritt stål i Boden. Grundaren och styrelseordföranden Carl Erik Lagercrantz har med sig tungviktare som Kinneviks Christina Stenbeck, finansmannen Harald Mix och Spotifygrundaren Daniel Ek.

Grundinvesteringen kostar 25 miljarder kronor. Fabriken ska byggas från ingenting på två år, och leverera grönt stål redan 2024 – först i världen.

Klimatkrisen

Därmed är de kaxiga utmanare till Hybrit. Prestigeprojektet som ägs och drivs av SSAB, LKAB och Vattenfall, som också lovat att bli först i världen med fossilfritt stål, men som ska börja 2026 – och nå full skala först 10-15 år senare. Hybrit har många ess på handen: Projektet har funnits i flera år, man har redan stålverk, kraftverk och gruvor, och det finns redan en pilotanläggning rullande i Luleå.

Flera nyckelpersoner från Northvolt

Men H2Green Steels tyngsta trumfkort och det som gör att folk tycks tro på den offensiva tidsplanen är att affärsupplägg och flera nyckelpersoner kommer från Northvolt (som Lagercrantz startade med den tidigare Tesla direktören, Peter Carlsson). Företaget som på rekordtid lyckats bygga upp Europas största batterifabrik i Skellefteå – bland annat för elbilar.

Båda projekten hävdar att tävlingen är oviktig, och att satsningarna kompletterar varandra och stärker Sveriges profil med grönt stål.

Men Carl Erik Lagercrantz menar samtidigt att ska man revolutionera en industri; som Spotify gjorde med musiken, och som Elon Musk och hans Tesla gjort med bilar, då är det en fördel att vara en outsider som börjar med ”ett vitt papper”. I videon förklarar han varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet