I en knarkfabrik i Haninge – fanns mobiler som skulle skickas till den amerikanska mobildistributören Brightstar. Foto: Polisens förundersökning

SVT avslöjar: Bolag i mobilhärvan kan kopplas till organiserad brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Flera aktörer i jättehärvan med misstänkta bedrägerier kring mobiltelefonhandel har kopplingar till annan grov kriminalitet. Samtidigt visar SVT:s granskning att sex av tio av det senaste årets största konkurser kan kopplas till härvan. 

Bakom porten till en industrilokal i Haninge upptäcker polisen 2019 en fabrik för tillverkning av amfetamin, något som leder till ett beslag av drygt 60 kilo amfetamin och ett uppmärksammat åtal för grova narkotikabrott. Men i  samma lokal har också stora partier mobiltelefoner hanterats, som såldes till den amerikanska mobildistributören Brightstar. 

Det är en av flera kopplingar mellan grov organiserad brottslighet och några av de företag som ingår i den härva av misstänkta miljardbedrägerier med mobilhandel som just nu rullas upp.

Tillsammans med två bedrägeriexperter har SVT kartlagt bolagen i härvan  och personerna bakom företagen. 

– Det är en salig blandning av personer som vi inte sett tidigare men det blandas upp med folk som endera är kriminella själva eller har relationer till yrkeskriminella, säger Peter Forsman, bedrägeriexpert på Fidi.

Och knarkfabriken är alltså inte det enda exemplet.

Bolaget Markant har haft företrädare som varit med i det kriminella MC-gänget Hells Angels. Bolaget handlar med IP-telefoni och hade 2019 en redovisad omsättning på 3,6 miljarder. Nu har bolaget gått i konkurs och krävs på 580 miljoner av Skatteverket.

Sex av tio toppkonkurser

Från Markant finns kopplingar till bolaget Novacode som SVT rapporterat om tidigare. 

Även det gick nyligen i konkurs med en jätteskuld till Skatteverket på cirka 800 miljoner kronor. Novacodes ägare har tidigare dömts för både misshandel och narkotikabrott. Han är i dag häktad i sin frånvaro misstänkt för grova ekobrott i mobilhärvan.

Ekobrottsmyndigheten vill inte kommentera de enskilda exemplen men bekräftar att man sett kopplingarna.

Samtliga bolag och ansvariga tillbakavisar anklagelserna.

Markants och Novacodes konkurser är i siffror så stora att de hamnar i topp över det senaste årets största konkurser, sett till bolagens omsättning, visar en kartläggning som SVT gjort med uppgifter från kreditupplysningsföretaget Creditsafe och Skatteverket.

– Jag skulle inte säga att man tappat kontrollen över den ekonomiska brottsligheten i Sverige men definitivt måste man inse magnituden, säger bedrägeriexperten Anders Björkenheim på Accessus till SVT.

Sex av tio av det senaste årets största konkurser rör bolag som är kopplade till momshärvan. Här visat i blå siffror. Det tre största konkurserna pekas ut i härvan: 3,6 mdr (Mark antHus), 3,2 mdr (Novacode) och 2,3 mdr (Iskana). På fjärde plats hamnar klädkedjan MQ på 1,4 mdr. Källor: Creditsafe och Skatteverket Foto: SVT/Alf Jonsson

Kreditvärderingsföretaget Creditsafe publicerar regelbundet statistik över svenska konkurser, men väljer då bort bolag som av olika skäl betecknas som oseriösa. För SVT har Creditsafe tagit fram en ”orensad” lista över samtliga konkurser, som SVT kompletterat med information från Skatteverket.

När företag som bedöms som bedrägliga och/eller oseriösa plockas bort från den traditionella konkurslistan är det en samlad bedömning som avgör. Kriterier man tittar på är bland annat:

– Motstridiga uppgifter i kreditupplysningen (till exempel antal anställda och lönekostnader) 

– Osannolika förändringar kring informationen om företaget (till exempel extrem omsättningsökning) 

– Kopplingar till andra företag eller personer som beter sig bedrägligt .

– Antal förfrågningar under en viss tidsrymd i förhållande till företagets storlek och verksamhet, speciellt omotiverade förändringar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilhärvan

Mer i ämnet