Miljöministerns avloppsanläggning saknar tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Som miljö- och klimatminister är Annika Strandhäll (S) ansvarig i regeringen för frågor om enskilda avlopp. Men avloppsanläggningen för villan som hon själv äger saknar sedan drygt två år det tillstånd som krävs.

– Att ha ett giltigt tillstånd är viktigt. Det visar att man renar avloppsvattnet som man ska och att det inte innebär en miljö- och hälsorisk, säger Malin Welander, enhetschef på Värmdö kommun.  

Dokument från Värmdö kommun, där Strandhälls bostad ligger, visar att tillståndet för avloppet löpte ut i april 2019. Sedan dess har ingen ny ansökan inkommit uppger kommunen, vilket enligt dem betyder att tillstånd för avloppet saknas.  

– Det ligger på fastighetsägaren att ansöka om förnyelse av tillståndet innan det har löpt ut, säger Malin Welander. 

Kommer krävas nytt tillstånd

Kommunerna gör löpande tillsyn över enskilda avloppsanläggningar, alltså sådana som inte är kopplade till det kommunala vatten- och avloppsnätet. När en tillsyn sker vid Strandhälls fastighet kommer hon att behöva ansöka om ett nytt tillstånd. 

– Fastighetsägaren får ansöka om förnyelse av tillståndet i efterhand. Då kommer vi att kontrollera anläggningen för att se hur den fungerar och om den gör det så kan vi ge ett förlängt tillstånd, säger Malin Welander. 

Enligt kommunen kommer det dock inte att bli tal om någon sanktionsavgift i nuläget. Dessutom är det inte helt ovanligt att de tvingas påminna fastighetsägare om att förnya sina tillstånd. 

– Det är ett formellt fel att inte ha ett giltigt tillstånd men det behöver inte betyda att anläggningen i sig inte fungerar, säger Malin Welander.  

Har ansvar för frågan i regeringen

Som miljöminister är Annika Strandhäll ansvarig för den här typen av frågor i regeringen och har så sent som för några veckor sen fått frågan i riksdagen om hur hon ser på kommunernas skärpta kontroller av enskilda avlopp. 

Då svarade hon bland annat att ”regeringen anser att det ska vara lätt för en enskild att göra rätt”. 

Ministern har tackat nej till en intervju med SVT om detta, istället skriver hon i en skriftlig kommentar:

”Jag har blivit uppmärksammad på att tillståndet behöver förnyas. Efter kontakt med kommunen förstår jag att då förnyelse inte sker automatiskt är det inte helt ovanligt att vara sen med ansökan, särskilt inte om huset bytt ägare.

Vi är mitt i processen med att byta bostad och min avsikt är att ett förnyat tillstånd ska vara på plats innan dess.”

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.