Foto: Gorm Kallestad / TT

SVT avslöjar: Turkiska pass specialgranskas efter larm om avancerade förfalskningar

Uppdaterad
Publicerad

En ny typ av mycket avancerade förfalskningar tvingar Migrationsverket att specialgranska alla turkiska pass som dyker upp i myndighetens ärenden. Varningar har gått ut till bland annat Skatteverket och man samverkar också med utländska myndigheter i frågan.

Sedan i höstas har 400 turkiska pass fått skickas på en extra kontroll, och Migrationsverket kan i dag inte säga hur länge specialgranskningen måste finnas kvar.

– Vi har granskat ungefär 400 pass sedan i höstas, och en mindre del av dem, knappt 10 procent är förfalskade, säger Magnus Bengtsson, processägare för asylärenden vid Migrationsverket.

Enligt honom är förfalskningarna mycket avancerade.

– Det är inte vem som helst som kan göra så här bra kvalitet. Det krävs väldigt bra utrustning och tillgång till teknik för att lyckas så här bra.

Migrationsverket har polisanmält förfalskningarna

Handlingar som SVT Nyheter tagit del av visar att Migrationsverket också sett larm om ”avvikelser” från andra europeiska länder och från en amerikansk beskickning i Turkiet.

Migrationsverket har polisanmält förfalskningarna men vet inte vem eller vilka som ligger bakom. Man vill inte heller säga något i detalj om vad vet om hur förfalskarna gått till väga.

– Vi kan säga att det handlar om att man manipulerar personuppgiftssidorna i passet, säger Magnus Bengtsson.

Av handlingarna framgår samtidigt att förfalskarna inte lyckats fullt ut. Förfalskningarna har brister i trycktekniken och säkerhetsdetaljerna har inte samma kvalitet som äkta handlingar, skriver myndigheten.

Oklart hur länge kontrollen pågår

I ett mejl till förvaltningsrätten i Göteborg råder Migrationsverket domstolen att vara vaksam: ”Turkiska pass bör granskas i de mål där domstolen överväger att bevilja uppehållstillstånd”.

Magnus Bengtsson kan inte säga hur länge den särskilda kontrollen av turkiska pass kommer att fortsätta.

Falska handlingar är hårdvaluta, både för migranter och förfalskare. Nyligen avslöjades en förfalskarfabrik i Albanien. Resedokument till Storbritannien kostade motsvarande 117 000 kronor, ville man till USA eller Kanada kostade det 200 000 kr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.