Novus: Förtroendet för Löfven rasar – Jimmie Åkesson i topp för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson gör sin bästa notering någonsin i Novus väljarundersökning. 31 procent av väljarna har ganska stort eller mycket stort förtroende för Sverigedemokraternas ledare. Samtidigt tappar Kristdemokraternas Ebba Busch Thor fyra procentenheter jämfört med septembermätningen vilket gör att hon nu delar förstaplatsen med Åkesson. För statsminister Stefan Löfven rasar förtroendet.

Likt Jimmie Åkesson har även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vind i seglen. Han får 28 procent och hamnar därmed på tredje plats i förtroendeundersökningen.

Det är alltså ytterkantspartiernas ledare som är vinnare i Novus decembermätning. Förlorare är de stora etablerade partiernas ledare, i synnerhet statsminister Stefan Löfven som tappar mest av alla (-6 procentenheter). 23 procent av väljarna har nu ganska stort eller mycket stort förtroende för Socialdemokraternas partiordförande, den lägsta noteringen på flera år.

– Det är inte så märkligt med den situation vi har haft under hösten med alldeles för många för skjutningar och för många sprängningar. Det finns en oro och det finns en ilska. Jag är lika arg på den organiserade kriminaliteten, gängen som tar sig de här rättigheterna. Då är det inte märkligt att det är det parti som sitter i regeringen som den ilskan riktas mot, säger Stefan Löfven.

Moderatledaren Ulf Kristersson får i förtroendemätningen 25 procent (-4 procentenheter).

Lågt förtroende för januaripartiernas ledare

Sett till mätningen har januariavtalet inte varit lyckosamt ur förtroendesynpunkt. Regeringen och samarbetspartiernas partiledare är de som står lägst i kurs just nu. I botten finns MP-språkröret Isabella Lövin (12 procent), Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (10 procent) och Miljöpartiets andra språkrör Per Bolund parkerar på bottenplatsen (9 procent).

Foto: SVT

Fakta Novusmätningen i siffror:

Frågan som ställdes var: ”Vilket förtroende har du för följande partiledare?”

Nedan anges andelen som svarade ganska stort eller mycket stort förtroende, med förändringar sedan förra mätningen angivet i parentes efteråt.

Jimmie Åkesson (SD): 31 procent (+2)

Ebba Busch Thor (KD): 31 procent (-4)

Jonas Sjöstedt (V): 28 procent (+2)

Ulf Kristersson (M): 25 procent (-4)

Stefan Löfven (S): 23 procent (-6)   

Annie Lööf (C): 22 procent (-1)

Isabella Lövin (MP): 12 procent (+1)

Nyamko Sabuni (L): 10 procent (+/-0)

Per Bolund (MP): 9 procent (+1)

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 100 intervjuer på ett riksrepresentativt urval av personer mellan 18 och 79 år, den 5-11 december 2019.

Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan. En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som svarat 60 procent av det totala antalet tillfrågade som var 1 833 personer.

Endast resultaten för Ulf Kristersson och Stefan Löfven är i denna mätning statistiskt säkerställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.