Enligt förvaltningsdirektören måste man utöka antalet kvadratmeter i de nya lokalerna eftersom antalet anställda har hunnit öka. Foto: TT

SVT Nyheter avslöjar: Arbetsförmedlingens flytt spräcker budgeten

Publicerad

2019 ska Arbetsförmedlingen flytta till nya lokaler i Solna. Flytten skulle kosta 150 miljoner, men redan nu står det klart att budgeten spräcks.

Flytten av Arbetsförmedlingens huvudkontor från den nuvarande adressen i centrala Stockholm var ursprungligen planerad till 2018, men sköts upp då man inte kunde hitta några lämpliga lokaler.

I stället blev planen att flytta till nya lokaler i Solna första kvartalet 2019, en flytt som för ett år sedan bedömdes kosta cirka 150 miljoner kronor.

Nu står det klart att prislappen måste justeras upp.

Enligt förvaltningsdirektör Anders Persson måste man utöka antalet kvadratmeter i de nya lokalerna eftersom antalet anställda på huvudkontoret har hunnit öka sedan den förra beräkningen, bland annat till följd av myndighetens omfattande digitala satsningar.

– Om vi går från 1.300 till 1.500 personer så ökar kostnaden, säger Anders Persson, förvaltningsdirektör på Arbetsförmedlingen.

”Arbetar med budgeten”

Den avtalade årshyran kommer att öka med närmare tre miljoner, och även prislappen på 150 miljoner för själva flytten kommer att behöva skrivas upp. Det handlar framför allt om inredning och anpassning av lokalerna med bland annat nya larm- och låssystem.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter rör sig fördyringen om flera tiotals miljoner. Anders Persson vill dock inte bekräfta någon summa.

– Vi arbetar med den nya budgeten och kommer att vara klara senast i december.

Enligt Anders Persson kommer flytten att löna sig på 8-10 års sikt. Då ska myndigheten få en årlig besparing på mellan 18 och 20 miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.