En rullator på ett äldreboende. Foto: Christine Olsson/TT

SVT Nyheter granskar: Äldre svenskar med utländsk bakgrund hårdast drabbade av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 har skördat över 7 300 dödsoffer i Sverige. Och det är mot svenskar över 64 år med utländsk bakgrund som pandemin slagit hårdast. Men även låg inkomst är en riskfaktor. Det visar Socialstyrelsens nya siffror som SVT Nyheter har granskat.

7 354 dödsfall. 3 574 intensivvårdade.

Nattsvarta siffror som visar hur pandemin slagit mot Sverige. I dag kan SVT Nyheter presentera en granskning av Socialstyrelsens nya siffror som svart på vitt visar vilka grupper i befolkningen som drabbas mest av covid-19.

Coronapandemin

Siffrorna bygger på socioekonomiska data på riksnivå fram till den 30 november. Socialstyrelsen har räknat på alla i Sverige över 17 år och totalt har 27 956 personer behövt slutenvård för covid-19, vilket motsvarar 3 av 1 000 svenskar.

Utländsk bakgrund, ålder och låg inkomst är riskfaktorer

Så vilka svenskar är egentligen hårdast drabbade? Det korta svaret är svenskar över 64 år. Där har 7 av 1 000 behövt slutenvård. Och värst är det för de som har utländsk bagrund.

Ålderskategorin 65+ utgör 94 procent av alla som avlidit med covid-19 och 52 procent av alla som slutenvårdats. Av de som är 65 eller äldre med utländsk bakgrund har betydligt fler, nästan 13 av 1 000 krävt slutenvård.

Andra högriskfaktorer är låg inkomst, låg utbildning och andra sjukdomar. Dessa grupper är överrepresenterade i statistiken:

  • 1 338 personer i gruppen med ekonomiskt bistånd har behövt slutenvård, vilket motsvarar 7 av 1 000
  • I gruppen förtidspensionärer har 1 364 behövt slutenvård, vilket motsvarar 6 av 1000

Stor skillnad mellan förvärvsarbetare och förtidspensionärer

Majoriteten av de med ekonomiskt bistånd och förtidspensionärerna hör inte till de äldre åldersgrupperna men är alltså ändå hårt drabbade som grupp.

Jämför man exempelvis med den del av befolkningen som förvärvsarbetar så har 9 505 personer behövt slutenvård, vilket motsvarar knappt 2 av 1000. Det är en stor skillnad.  

Socialstyrelsens siffror visar på samma mönster som rapporten från Regionens centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES, som SVT Nyheter berättade om i november.

Där konstaterade man bland annat att inkomst är mest avgörande för dödlighet i corona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet