Före detta programledaren Pia Conde. Foto: SVT

Före detta SVT-profil polisanmäler hatbrev

Uppdaterad
Publicerad

Före detta SVT-medarbetaren Pia Conde har många gånger polisanmält de hot hon utsatts för. Först när en man greps på bar gärning blev det rättssak – men då för ofredande.

Pia Conde har bland annat varit programledare för Söndagsmorgon i TV4, Rapport och motormagasinet Motorist i SVT.

Oavsett i vilken roll hon framträdde i rutan strömmade hat- och hotbreven att in. Det handlade i huvudsak om mordhot och hot om våldtäkt.

-Breven började komma 2005 och har förföljt mig under hela min tv-karriär, berättar hon för SVT Nyheter.

Skyddsvakt

Det var bara under de perioder när hon jobbade som reporter som strömmen av hat lugnade sig något. Men när det var som värst beordrades Pia att åka taxi till och från jobbet, men det skyddet upphörde efter två veckor.

– Jag upplever inte att det är någon skillnad idag i och med utbredningen av sociala medier. Hotbreven var lika många 2005 som i dag.

I höstas blev en man ertappad av SVT:s säkerhetsavdelning när han skulle leverera misstänkta hotbrev till bland annat medarbetare på SVT.

Samma person misstänks ligga bakom den största skörden av hot som Pia Conde fått skickade till sig.  Och det var först nu, efter år av hotelser som rättsväsendet reagerade.

– Man vänjer sig vid företeelsen med åren, men aldrig vid att bli mordhotad, säger Pia Conde.

För lite detaljer

Eftersom säkerhetsavdelningen ännu inte vill uppge mannens identitet eller andra uppgifter avråder polisen från polisanmälan. Det finns för lite att gå på.

– Men i morgon (läs fredag) ska jag försöka ta reda på mer om mannen och göra en utförlig polisanmälan.

Om mannen kan knytas till tidigare hotbrev hoppas Pia Conde att åklagaren kommer att åtala mannen för olaga hot istället för för ofredande som är den nuvarande åtalspunkten.

– Jag upplever det inte bara som ofredande när jag utsatts för hot om våldtäkt och att bli dödad, säger Pia Conde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Näthat

Mer i ämnet