Foto: SVT / TT

SVT-profilen behåller jobbet efter anklagelserna om sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Den SVT-profil som anklagats för sexuella trakasserier på en tidigare arbetsplats får behålla jobbet. Mannen kommer att få en andra chans, bekräftar hans chef för SVT Nyheter.

SVT Nyheter har tidigare skrivit om profilen som anklagats för sexuella trakasserier på en före detta arbetsplats. När ledningen fick kännedom om fallet uteslöts han från alla journalistiska uppdrag på SVT. En utredning tillsattes, som visar att mannen inte betett sig olämpligt under sin tid på sin nuvarande redaktion.

– Vi kommer att fortsätta vårt samarbete med SVT-medarbetaren, säger mannen chef.

Kampanjen #MeToo

– Under tiden hos oss har han varit en uppskattad medarbetare och vår utredning har visat att det inte finns något som tyder på att det förekommit någon form av trakasserier kopplat till personen på vår redaktion.

”Bidrar på ett positivt sätt”

Mannens chef förklarar för SVT Nyheter att profilen tagit ansvar för sina tidigare handlingar och att han bett om ursäkt.

– Medarbetaren har radikalt förändrat sin livssituation. Han bidrar på ett positivt sätt till vår redaktion och vår verksamhet.

Berättar: ”Oerhört tacksam”

SVT-profilen meddelar att han är oerhört tacksam för att få en andra chans. I en skriftlig kommentar skriver han om tidigare alkoholproblem, som han sökt professionell hjälp för.

”Jag är oerhört tacksam över att jag fått denna chans och är mycket väl medveten om den nolltolerans mot kränkande beteende som finns på SVT.

Jag har under många år haft problem med att hantera alkohol och det eskalerade till alkoholism på min förra arbetsplats. När jag var påverkad av alkohol förlorade jag ibland kontrollen och betedde mig då på ett oacceptabelt sätt som också ledde till att jag fick sparken.

Jag är djupt ångerfull över mitt beteende och jag vill återigen be alla som jag sårat om ursäkt. Jag har sedan tre år tillbaka förändrat mitt liv och är numera nykter alkoholist. Jag har också under flera år arbetat med mig själv, tagit professionell hjälp med detta, och strävar nu varje dag efter att på alla sätt försöka vara ett föredöme som kollega, man och pappa.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet