SVT:s krimreporter om morddomen: ”Man ser att de förstår allvaret”

Uppdaterad
Publicerad

De fem åtalade gängmedlemmarna är skyldiga till dubbelmordet i danska Herlev. Det slår den danska domstolen fast.

– Två av de åtalade var under 18 år när morden skedde, det betyder att de inte kan dömas till livstid i Danmark. Däremot riskerar de upp till 20 års fängelse, säger SVT:s krimreporter Diamant Salihu.

Domstolen ansåg att bevisningen var övertygande och meddelade att de fem åtalade svenskarna bedöms skyldiga till att ha mördat två män ur ett rivaliserande gäng den 25 juni förra året.

– Enligt domstolen finns det inga tvivel om att de är skyldiga. De var inblandade allihopa och visste vad de gav sig in på, säger SVT:s krimreporter Diamant Salihu.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Riktade svordomar mot rätten

Besked om vad straffet blir väntas senare under fredagen. Eftersom morden skedde som en del av en gängkonflikt kommer de inblandade att dömas till hårdare straff i enlighet med dansk lag.

– Efter att domen meddelades märkte man nervositeten och anspänningen hos de åtalade. En av dem började svära åt domstolen. Det visar att de förstår allvaret och att de inser att det kan bli väldigt hårda straff, säger Diamant Salihu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet