SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Foto: SVT Nyheter

SVT:s Mats Knutson: ”Finns bred enighet”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får en myndighet för det psykologiska försvaret, det beskedet gav Stefan Löfven i dag. Myndigheten kommer få brett politiskt stöd, enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

– I talet ger Löfven besked om att de tänker inrätta en myndighet för det psykologiska försvaret. Sverige har tidigare haft en sådan som hette Styrelsen för psykologiskt försvar men den lades ner efter Kalla krigets slut. Men efter de senaste åren med anklagelser om inblandning i amerikanska och franska presidentvalen och rapporter om dataintrång menar regeringen att risken är stor att Sverige också kommer att utsättas för den här typen av operationer. I dag finns det inget samlat ansvar för det psykologiska försvaret.

När kommer myndigheten inrättas?

– Det vet inte jag, det har han inte sagt något om.

Hur kommer Alliansen reagera på det här?

– När det gäller satsningar på psykologiskt försvar finns det en ganska bred enlighet. Men när det gäller att möta en försämrad säkerhetspolitisk bild är ju Alliansens svar att Sverige ska gå med i Nato. Men när det gäller ett sådant medlemskap så är det en död fråga så länge Socialdemokraterna är emot det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.