Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s meteorolog: Så extremt är extremvädret i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som flera delar av Europa under veckan drabbats av stora skogsbränder har det på andra håll haglat isbitar lika stora som tennisbollar. Hur hänger fenomenen ihop? SVT:s meteorolog Pia Hultgren förklarar.

Mänskligt orsakade klimatförändringar påverkar extremväder i hela världen, enligt FN-organet Meteorologiska världsorganisationen. Med hänvisning till FN:s klimatpanels senaste rapport slår de fast att bevisen för kopplingen mellan mänsklig aktivitet och extrema perioder av värme, torka, nederbörd och stormar har stärkts sedan den senaste rapporten 2014.

SVT:s meteorolog: ”Spektakulärt”

Den globala temperaturen satte tidigare i juli rekord flera dagar i rad. Siffrorna fick FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att kalla klimatförändringarna för ”ur kontroll”, en bild som SVT:s meteorolog delar.

– Det är ett spektakulärt år. Vi har mätt upp planetens högsta medeltemperatur, vi har sett den varmaste junimånaden sedan mätningarna började och världshaven är varmare än någon gång i modern tid, säger Pia Hultgren.

Hör SVT:s meteorolog Pia Hultgren besvara frågor om Europas extremväder i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.