”Vi bodde på riksdagen” – hör SVT:s reporterteam berätta om arbetet med dokumentären ”Maktkampen”. Foto: SVT/Henrik Montgomery

De gjorde dokumentär om den långa kampen om makten: ”Vi bodde i riksdagen”

Uppdaterad
Publicerad

De trodde att det skulle bli ”en helt galen höst” och i efterhand fick den mångåriga politikreportern Mari Forssblad och fotografen Mikael Eriksson rätt. På onsdag sänds SVT:s nya dokumentär Maktkampen, som skildrar den 131 dagar långa regeringsbildningen i Sverige efter riksdagsvalet 2018.

Det var i maj förra året som SVT-reportern Mari Forssblad fick idén om dokumentären. 

– Jag och Micke hade varit nere i riksdagen och jobbat med ett reportage till Agenda. När vi gick förbi Sagerska palatset och såg riksdagshuset tänkte jag att ”det kommer bli helt galet i höst. Det kommer bli en regeringsbildning som jag vill vara med och dokumentera”, säger Mari Forssblad. 

Och så blev det. Fotograf Mikael Eriksson blev tillfrågad om att vara med och tackade ja på en gång. 

Nyckelpersoner 

Mari Forssblad ringde runt till alla politiska partier och frågade om de ville vara med. Målet var att följa centrala personer med en viktig roll i partierna. Redan under Almedalsveckan knöt hon till sig Andreas Norlén, som senare också blev en viktig nyckelperson i sin roll som talman. 

– Det var vi lite nöjda med, att vi hade spaning på att han skulle bli talman, säger Mari Forssblad.

SVT:s fotograf Mikael Eriksson tillsammans med politikreportern Mari Forssblad under en av alla inspelningsdagar av dokumentären Maktkampen i Sveriges riksdag. Foto: Mikael Eriksson/SVT

I dokumentären får man även följa Socialdemokraternas dåvarande gruppledare Anders Ygeman, Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson, Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och Liberalernas gruppledare Christer Nylander. 

– Sedan trodde vi att vi hade Centern. För vi förstod att de skulle bli centrala i det här, men de hoppade tyvärr av fredagen innan valet, säger Mari Forssblad.

– Jag hade gärna haft fler kvinnor, säger hon.

Fyllde servern

Fyra till fem dagar i veckan, flera timmar varje dag, tillbringade SVT-duon i riksdagen. Mängden inspelat material blev enorm. 

– Det drog ut på tiden, och där vid jul var de lite oroliga här på SVT att jag fyllde servern med en massa material från riksdagen, säger Mikael Eriksson. 

Nu är allting klart, och Forssblad beskriver dokumentären som “en klassisk public service-produkt” som skildrar ett historiskt skede i svensk politik.

SVT:s dokumentär Maktkampen sänds i SVT1 onsdag 6 mars klockan 20.00 och i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.