– Det är besvärande för Moderaterna att det här sker så här tätt inför valet, att det blir fokus på Hanif Balis metoder på sociala medier, säger SVT:s politikreporter Love Benigh. Foto: SVT/TT

SVT:s politikreporter: Det här innebär Balis agerande för Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Flera har reagerat på bilder där den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali syns med vapen, bland annat Tidningsutgivarna och Jan Björklund. SVT Nyheters politikreporter Love Benigh kommenterar händelsen.
– Man vill att det här ska blåsa över, säger Love Benigh.

Vad innebär det här för Moderaterna?

– Det är besvärande för dem att det sker så här tätt inför valet, att det blir fokus på Hanif Balis metoder på sociala medier. Det hela rimmar illa med den bild som Kristersson vill frammana om Moderaterna som det vuxna alternativet och de som tar ansvar.

Det är inte första gången Bali är med om en skandal av den här typen. Hur ser man på hans roll inom partiet?

– Han är en populär politiker. Särskilt många på sociala medier uppskattar det han gör. Det finns även flera inom partiet som uppskattar hans fräna linje. Han vann partiets provval i Stockholm till partiets riksdagslistor till exempel. Det är många som anser att han är en moderat företrädare även om han ibland nästan går över gränsen för vad partiet accepterar.

Moderaterna ska träffa Tidningsutgivarna efter detta men Ulf Kristersson deltar inte. Vad tyder det på?

– Det visar på att Moderaterna inte vill att det här ska smeta ner Ulf Kristersson. Därför väljer man istället att låta partisekreteraren hantera frågan. Man vill inte att den här typen av uppståndelse ska väcka kritik mot Kristersson och hans sätt att leda partiet, så som den kritik Björklund riktat mot Bali.

Kommer det här dö ut snabbt eller kommer det få några konsekvenser för Moderaterna?

– Det är svårt att säga. Min bedömning är att det här kommer blåsa över inom kort. Samtidigt beror det på om det framkommer någonting mer som Hanif Bali gjort eller på hur han själv väljer att hantera det hela.

– Hela poängen med att Moderaterna tackar ja till mötet med TU men låter partisekreteraren ta det tyder på att man inte vill att Bali ska prata mer om det här. Man vill att det ska blåsa över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer