Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ligger bakom konflikten? SVT:s reporter Diamant Salihu svarar på tre frågor om våldsdåden som skakar Stockholm. Foto: SVT, Christine Olsson/TT

Fråga-svar: SVT:s Diamant Salihu om våldsvågen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har konfliktnivån mellan kriminella nätverk trappats upp i Stockholm och flera skottlossningar och explosioner har inträffat.

Vad beror våldet på och vad ligger bakom konflikterna? SVT:s reporter Diamant Salihu, som länge bevakat den gängkriminaliteten, svarar på några av läsarnas frågor i en chatt under lördagen. Här är en kort sammanfattning.

Vad måste man göra NU för att få stopp på det här?

– Jag frågade nyss en polis som deltar i den här utredningen för att stoppa våldsvågen om detta och fick svaret att polisen måste fokusera mer kraft på att ta ledarna som anstiftar brotten och inte bara utförarna, ofta unga tonåringar.

Hur tycker du ska man bryta synen på våld och kriminalitet hos unga?

– Antivåldsprogram testas till exempel i Rinkeby med tioåriga elever för att ge dem bättre verktyg att hantera konflikter. Även föräldrar involveras. Agera tillsammans kallas det. Se en dokumentär som jag har varit med och gjort om det här ämnet.

Kommer det och bli värre innan det blir bättre?

– Det kommer ta tid, men går. Om man kan få slut på krig så kan man få slut på gängkrig i Sverige.¨

Är det bara särskilda områden som berörs eller sker detta i alla stadsdelar?

– Främst så kallade utanförskapsområden men jag skulle säga att ”gangsteridentiteten” är som en trend som spridit sig utanför dessa områden – där den stora majoriteten i många år tvingats leva nära våldet utan att det blivit särskilt uppmärksammat.

Vore det inte lättare att frånta medborgarskap och utvisa?

– En del föräldrar i våldsdrabbade områden, bland annat de som fått söner mördare, har sagt så – utvisa dem. Men många i den här miljön är unga och födda här, och därmed en produkt av vårt gemensamma samhälle.

Vad är det mest chockerande och oförklarliga i denna konflikt som du har rapporterat om?

– Att kränkningar kan leda till en hämndvåg som kan kosta många unga mäns liv. Och närståendes liv, för att de är med män i de här miljöerna.

Hur många konflikter är det som pågår i Stockholm just nu. Det var väl Einár-kopplingar runt jul?

– Einár-kopplingen är en av tre röda konflikter i Sthlm. Men den konflikten har parallella intriger mellan olika individer. Så man måste vara öppen för flera tänkbara spår, än att låsa sig vid Einár. Men det gör det nånstans lättare att förstå och hänga med som utomstående. Vi vill ju förstå, även om det är svårt.

Är det inte dags att kriminalisera och skuldbelägga köparna än mer?

– Narkotikan är en näring till gängen. Och där är konsumenterna sponsorer av vapen, kulor och sprängmedel, enligt kriminella som jag intervjuat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.