Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre skjutningar och två explosioner under loppet på tre dagar. SVT sammanfattar våldsbrotten under mellandagarna. Foto: Pressfotograf/Swepix/Blåljusbilder

SVT:s reporter om våldsdåden: ”Handlar om hämnd”

Publicerad

Många av den senaste veckans skjutningar och sprängningar i Stockholmsområdet kopplas till en konflikt mellan två kriminella nätverk och handlar bland annat om hämnd. Det säger SVT:s reporter Diamant Salihu.

– Sprängningar och skjutningar har riktats mot närstående till två huvudpersoner som är ledande i två olika kriminella nätverk som polisen misstänker är i en strid med varandra.

Polisen misstänker att striden i fråga bland annat handlar om makten över narkotikamarknaden i Sundsvall.

Enligt SVT:s reporter Diamant Salihu har många av skjutningarna och sprängningarna som ägt rum under den senaste veckan varit riktade mot närstående till de två huvudpersonerna i konflikten, vilket lett till hämndaktioner.

Våldsvågen i Stockholm

Några av dåden som kopplas till konflikten är sprängningen vid en restaurang på Södermalm i Stockholm och en skjutning i stadsdelen Husby i samma stad.

”Bara tur att ingen kommit till skada”

Enligt Diamant Salihu finns det en stor risk att människor som bor i hus som blir utsatta för sprängdåd eller beskjutning skadas om inte våldet upphör.

– Hittills har man bara haft tur att ingen kommit till skada, säger han.

De två huvudpersonerna i konflikten – en 24-årig man med kopplingar till den kriminella miljön i Stockholm och en tungt kriminellt belastad man i 40-årsåldern som kallas ”Kurdiske räven” – är enligt SVT:s uppgifter i kulmen av kampen om makten över narkotikamarknaden i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet