Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här utspelet kommer som en obehaglig överraskning för Sverige, Finland och Natos övriga medlemmar.” Hör SVT:s utrikesreporter Henrik Silver om president Erdogans uttalande. Foto: TT/SVT

SVT:s reporter om Erdogans uppgifter: ”Obehaglig överraskning”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har lovat att utlämna 73 ”terrorister” till Turkiet, enligt landets president.

– Utspelet från president Erdogan kom verkligen som en obehaglig överraskning för Sverige, Finland och Natos 29 medlemsländer, säger SVT:s utrikesreporter Henrik Silver som bevakat Natos toppmöte i Madrid.

I slutanförandet på Natos toppmöte överraskade Turkiets president hela mediekåren med att säga att Sverige ingått ett avtal med Turkiet om att lämna ut 73 personer som han sa är terrorister.

Erdogan upprepade antalet flera gånger: ”73, 73” sa han efter att en svensk reporter bad honom förtydliga.

– På det här sättet visar han att han fortfarande håller i taktpinnen och bestämmer när Sverige och Finland går med i Nato, säger SVT:s Henrik Silver.

Hävde veto mot Sverige

Under tisdagen meddelade Sverige och Finland att de ingått ett avtal med Turkiet som bland annat omfattar samarbete mot terrorism, ett slopande av eventuella vapenembargon och utlämning av misstänkta terrorister till Turkiet.

I utbyte fick Sverige och Finland ett löfte om att Turkiet häver sitt veto mot dem.

Under toppmötets sista dag var Erdogan mycket tydlig med att han kräver att Sverige och Finland måste uppfylla de löften de gav i överenskommelsen – om Turkiet ska häva sitt veto mot Sveriges och Finlands Natomedlemskap.

Nästa sommar kommer det att hållas val i Turkiet. Henrik Silver menar att det kan finnas inrikespolitiska skäl bakom Erdogans uppgifter.

– Om det här passar honom av inrikespolitiska skäl, då finns ingen anledning för honom att släppa pressen på Sverige och Finland just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.