Ett tåg på Saltsjöbanan i Nacka utanför Stockholm kraschade rakt in i ett hus natten mot tisdagen. Foto: Björn Lockström

Tåg kraschade rakt in i hus i natt

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåg på Saltsjöbanan i Nacka utanför Stockholm spårade i natt ur vid ändhållplatsen, och körde rakt in i ett bostadshus 25 meter längre bort.

Det var vid tretiden i natt som tåget körde genom en stoppbock vid slutstationen på Saltsjöbanan och rände med våldsam kraft ini ett bostadshus.

Ombord fanns endast en städare som olovligen tagit tåget från SL:s depå i Neglinge i Nacka öster om Stockholm

Tåg körde in i bostadshus

– Räddningschefen lät utrymma huset av säkerhetsskäl, säger Ulf Lindgren vid polisens länskommunikationscentral till TT på tisdagsmorgonen.

Städerskan klämdes fast och räddningspersonal hade ett intensivt arbete med att få loss henne.

– Föraren var vid medvetande och talbar under räddningsarbetet. Det var då oklart hur allvarliga skador föraren fått.

SL-tågetkörde i 80 kilometer i timmen i cirka 1,5 kilometer innan det kraschade in ihuset i Saltsjöbaden, säger Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius.

”Såg hur tåget kört förbi perrongen”

Inga passagerare var kvar på tåget när olyckan inträffade.

Varför stoppbocken inte hejdade tåget är oklart, säger Lindgren.

– Det brukar pågå arbeten runt järnvägen men det är oklart om det gjorde det under natten.

Räddningsarbetet försenades av att tåget rev ned kontaktledningen. Strömmen måste brytas innan räddningspersonalen kunde sätta igång.

”Förstod att det var allvarligt”

Marie Herrey bor i närheten av olycksplatsen.

– Det var en väldigt hög smäll, så vi vaknade av den. Jag bor ett par gator bort och vi förstod att det var något allvarligt som hänt.

Hon tog sig snabbt till platsen.

– Jag jobbar på hotellet som ligger alldeles bredvid, så jag kontaktade räddningsledningen och erbjöd våra lokaler. Jag förstod att det skulle finnas människor som behövde komma in i värmen.

Hur mår de personerna?

– De är inte fysiskt skadade, så efter omständigheterna mår de bra.

Oklart varför tåget körde

Både polisen, SL och trafikoperatören Arriva, som kör sedan i fjol kör Saltsjöbanan har inlett egna utredningar.

Det är ännu oklart varför tåget befann sig på banan vid tidpunkten. På vardagar anländer det sista tåget till ändhållplatsen Saltsjöbaden klockan 01.40, därefter körs tågen till SL:s depå i Neglinge, där de ställs av för natten.

– Vi har inget svar på det. Det får utredningen visa, säger Fredrik Cavalli-Björkman, pressinformatör på SL till SVT Nyheter.

Under dagen kommer tågen att ersättas med buss på sträckan Saltsjöbaden Neglinge. Enligt Arriva kommer det att dröja ett antal dagar innan tåget kan flyttas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tåg körde in i bostadshus

Mer i ämnet