Längre restider under påsk när Trafikverket rustar

Publicerad

Tågresor under påsk kommer att kräva förlängd restid när Trafikverket passar på att genomföra spårarbeten. Samtidigt är intresset för resandet stort efter pandemin.

– Vissa sträckor är helt fullbokade. Det är främst mellan storstäderna, säger Anders Edgren, presskommunikatör på SJ.

Trafikverkets banarbeten pågår på omkring 20 ställen i landet och kommer att leda till längre restider. Över 1 000 tåg kommer helt eller delvis ersättas med bussar under påskhelgen, uppger SJ.

– Arbetena planeras in långt i förväg för att resenärer och godstransporter ska påverkas så lite som möjligt, till exempel under påskhelgen när färre pendlar till och från jobbet. Vi jobbar ofta nattetid, men ibland behöver vi stänga av järnvägen och vistas i spåren även dagtid, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Främst är det i södra och västra Sverige med sträckorna Göteborg-Malmö, Västerås-Stockholm samt till och från Karlstad och Växjö som påverkas. Arbetet på Västkustbanan innebär att buss ersätter mellan Helsingborg och Göteborg hela påskhelgen.

– Allt detta är planerade arbeten och står på biljetten, både förlängd restid och ersättningstrafik, säger på SJ:s presskommunikatör Anders Edgren.

Störst intresse för resor mellan storstäder

SJ har rustat för att fler kommer att ta tåget när covid-restriktionerna släppt, men ändå har vissa sträckor blivit fullboakde.

– Mellan Stockholm och Malmö är det helt slutsålt några av dagarna, medan det mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Sundsvall finns några ströplatser kvar, säger Edgren.

– Det vi försöker göra är att multa tåg, det vill säga sätta samman två tåg och lyckas vi med det kan det bli att vi kan släppa fler biljetter.

Sedan i november har SJ haft flera inställda tågavgångar efter att de infört ett nytt schemasystem. Men det tidigare schemakaoset riskerar inte några inställda avgångar längre, enligt SJ.

Omkörningsstopp på E4:an

För bilburna resenärerna på väg till fjällen har Trafikverket återinfört ett förbud mot omkörningar på E4 mellan Gävle och Tönnebro. Förbudet gäller för norrgående trafik mellan klockan 13 och 22 den 13 och 14 april, samt i södergående riktning, samma tider den 17 och 18 april.

De mest trafikerade vägarna enligt Trafikverket under påsk är E4 och E6 i norrgående riktning. Från Västkusten åker många norrut längs E45 och riksväg 26. Från Stockholmsområdet tar sig bilburna resenärerna längs riksväg 50 och 70.

Trafikverkets planerade arbeten i tågtrafiken

Banarbete på sträckan Kristinehamn- Karlstad, all tågtrafik är avstängd och buss ersätter mellan 15 april till den 18 april

Mellan Stockholm och Bålsta är all trafik inställd mellan den 14 april till den 19 april pågrund av banarbete.

Tågstopp på sträckan Ängelholm och Helsingborg mellan 4 till 24 april på grund av arbetet med att bygga dubbelspår.

Mellan den 14 och 18 april ersätter buss mellan Varberg och Kungsbacka på sträckan Göteborg–Malmö.

I Växjö stängs tågtrafiken av mellan den 16 och 17 april och ersätts med buss.

Tågtrafiken genom Varberg stängs av och buss ersätter hela sträckan mellan Göteborg och Helsingborg mellan 14 och 18 april.

På grund av spårfel kommer hastigheten att sänkas mellan Nässjö-Flisby och Flen-Sparreholm. Spårfelet mellan Nässjö och Flisby påverkar sträckan mellan Stockholm och Malmö.

För aktuell information för din resa vänd dig till ditt resebolag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.