Foto: SVT Morgonstudion

Talmannen Andreas Norlén: ”En viktig dag mycket står på spel”

Uppdaterad
Publicerad

Det är talman Andreas Norlén som håller i klubban i dag under Riksdagens omröstning om Stefan Löfven (S) ska bli statsminister. 

– Det är klart att jag känner en viss anspänning.

I dag avgörs Stefan Löfvéns öde. När riksdagsledamöterna samlas klockan 14.00 krävs att det att minst 175 ledamöter släpper fram honom som statsminister igen. En stor dag enligt talmannen.

– Det är mycket som står på spel , säger talman Andreas Norlén i Morgonstudion.

God stämning trots pressat läge

Trots hårda toner från olika håll under regeringskrisen, har det inte sett ut på samma sätt under talmannens samtal med partiledarna.

– När jag har talat med partiledarna på tu man hand har det varit respektfulla och sansade samtal. Det har varit en god stämning.

Andreas Norlén har under senaste tiden flera gånger sagt att det inte handlar om en regeringskris ur en demokratisk synpunkt, då demokratin i Sverige fungerar som den ska.

– Allt som sker, sker inom ramen för vad vi har bestämt inom vår demokrati. Vi har en stabil demokrati i Sverige med ett högt valdeltagande, oberoende domstolar, fria medier, en fri akademi, livskraftigt civilsamhälle. Allt som krävs för att en demokrati ska vara livskraftig och fri.

FAKTA: SÅ GÅR STATSMINISTEROMRÖSTNINGEN TILL

Riksdagens 349 ledamöter väljer mellan att rösta grönt (ja), rött (nej) eller gult (avstå) till förslaget att välja Stefan Löfven som statsminister.

I en statsministeromröstning tillämpas så kallas negativ parlamentarism, vilket innebär att det inte krävs en majoritet av rösterna för att bli vald. Däremot kan man inte väljas om man får en majoritet (175 eller mer) av rösterna emot sig.

Efter riksdagsvalet 2018 fördelade sig mandaten enligt följande: (S) 100, (M) 70, (SD) 62, (C) 31, (V) 28, (KD) 22,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.