Valmyndigheten ska återkomma till talman Andreas Norlén senast den 10 januari. Foto: Anders Wiklund/TT

Talmannen efter samtalen med S och M

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen avrapporterade Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) till talman Andreas Norlén om partiernas samtal i regeringsfråga.

– Jag har i dag talat med de båda huvudkandidaterna till statsministerposten och tagit del av deras respektive bedömningar av regeringsbildningen.

Under torsdagen tog talman Andreas Norlén emot Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) för att få återrapporteringar om partiernas samtal i regeringsfrågan.

– Jag har i dag talat med de båda huvudkandidaterna till statsministerposten och tagit del av deras respektive bedömningar av regeringsbildningen. Jag ser nu fram emot att träffa samtliga partiledare på måndag för att därefter kunna nominera en statsministerkandidat på måndag eftermiddag, skriver talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Nytt förslag på statsminister

Under torsdagen kommer även Valmyndigheten att rapportera till talmannen angående de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val.

På måndag ska talmannen tala med samtliga åtta partiledare för att därefter lägga fram ett nytt förslag på ny statsminister – och en statsministeromröstning är planerad till på onsdag senare samma vecka.

– Vi kan inte göra något annat än att se till att så snabbt som möjligt komma i mål för att Sverige ska få en handlingskraftig regering, sa Löfven efter sitt samtal med talmannen tidigare under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.