Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer om en riksdagsledamot vaknar med förkylningssymptom på måndag? Hör talman Andreas Norlén berätta om smittskyddsåtgärderna som vidtagits i videon ovan. Foto: Henrik Montgomery, TT

Talmannen om coronaåtgärderna: ”Så smittsäkert som bara möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Misstroendeomröstningen mot statsminister Stefan Löfven (S) stundar. Efter coronafrågetecken höll talman Andreas Norlén på lördagskvällen ett extra möte med riksdagspartiernas gruppledare och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Han sa att risken för smittspridning i kammaren är väldigt låg, säger Norlén till SVT Nyheter.

I samband med omröstningen på måndag har samtliga 349 riksdagsledamöter kallats till riksdagen – för första gången sedan pandemin utbröt.

Frågor har väckts hos flera partirepresentanter kring smittorisken, och talmannen kallade därför, efter önskemål, till mötet med gruppledarna klockan 17 på lördagen.

Under det drygt två timmar långa telefonmötet diskuterades frågor kring närvaro och smittskyddsarrangemanget.

”Låg risk för smittspridning”

Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson medverkade, enligt talmannen för att ta del av och kunna ge sin syn på Riksdagsförvaltningens åtgärder och svara på frågor.

Och ingen av dem är särskilt oroade över en fullsatt kammare.

– Jag anser att de åtgärder som Riksdagsförvaltningen planerar, när det gäller genomförandet av sammanträdet, är sådana att jag bedömer att det kan genomföras på så smittsäkert sätt som bara är möjligt givet omständigheterna, säger Andreas Norlén.

Vad som händer därefter, det är väldigt svårt att förbereda sig för, för det beror på utfallet av omröstningen och hur olika aktörer sedan väljer att agera.

Vad händer då om en riksdagsledamot vaknar med förkylningssymptom på måndag morgon? Hör talman Andreas Norlén berätta mer om smittskyddsåtgärderna som vidtagits, i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet