Taxichauffören Fadi Okour säger att hatbrotten gör att han precis som sina kollegor vill lämna yrket.

Taxichaufförer anmäler flest hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Hatiska ord och fysiskt våld – det är vardagen för många taxichaufförer som är den yrkesgrupp som oftast anmäler misstänkta hatbrott, enligt SVT Nyheters granskning.

– Hon sa ”din jävla terrorist. Ni är ena jävla idioter, vad gör ni här i Sverige? Tror ni att vi accepterar att ni stannar här i Sverige? Nej!”, berättar Fadi Okour i Norrköping, som är en av anmälarna.

Det var vid taxistolpen mitt emot Pub Wasa i centrala Norrköping som Fadi Okour tog upp den kund som han senare samma kväll polisanmälde. 

SVT granskar hatbrott

– Hon var svinfull och hon bad mig att jag skulle skjutsa henne till Guldringen här i Norrköping, berättar han.

Vägrade betala

Han började köra mot adressen men berättar att kvinnan blev snart aggressiv. Väl framme vid bostadsområdet Guldringen hade taxametern stannat på 261 kronor – men resan förblev obetald.

– Hon vägrade att betala och sa: ”Jag kommer aldrig betala en enda krona till en jävla idiot.” Och så slog hon och spottade på mig. Hon slog mig hårt i ansiktet och på den sida av kroppen hon kom åt, där hon satt här framme, säger Fadi och pekar mot passageraresätet.

Fadi Okours polisanmälan är en av sex anmälningar gjorda av taxichaufförer som SVT Nyheter får in när vi granskar samtliga misstänkta hatbrott under de tre första veckorna av 2013.

Anmälningarna handlar om kunder som uppges ha misshandlat, ofredat och vägrat betala och ingen annan yrkeskår är så vanligt förekommande bland anmälningarna som just taxichaufförer.

”Vill inte ha dig här i Sverige”

Att förare som Fadi Okour är extra utsatta styrks av en intervjuundersökning som Transportsektorns Yrkes- & Arbetsmiljönämnd lät göra bland mer än 23.000 taxichaufförer 2010.

Undersökningen visar att de taxichaufförer som är mest utsatta för hot och våld är förare med invandrarbakgrund.  

– Vissa kunder accepterar inte att vi jobbar här eller att vi ens bor i Sverige, även om vi betalar skatt, även om vi är aktiva här, även om vi älskar Sverige och även om vi är svensktalande. Det spelar ingen roll. De säger: ”Vi vill inte ha dig här i Sverige”, säger Fadi Okour.

Enligt hans mening är de han kallar ”svartskallar” särskilt utsatta.

– Oavsett om du är arab eller från Balkan – det spelar ingen roll var du kommer ifrån, vad du tror på, om du är kristen eller muslim, troende eller icke-troende. Du är alltid bara en invandrare.

Har slutat polisanmäla

Han beskriver hur hatet och de obetalda ”bomresorna” – ibland så långt bort som de 16 milen till Stockholm, är en del av hans vardag. Han berättar också att en kund som misshandlade honom i somras fick honom att ställa av bilen i tre månader.

– Jag är rädd helt enkelt. Jag har fem barn som väntar på att pappa ska komma hem.

Men trots att de hatiska orden och våldet fortsatt har han nu slutat att polisanmäla händelserna, eftersom han upprepade gånger fått besked om att åtal inte kan väckas på grund av att ord-mot-ord-situationen.

– Vi säger själva att polisen skrattar åt oss när vi kommer och anmäler en kund för vi vet att det inte kommer att bli något av anmälan. Så idag anmäler vi inte längre kunder, säger Fadi.   

Åklagare: Ord står mot ord

Åklagaren som både i fallet med den berusade kvinnan, men också i ett annat fall som Fadi Okour anmält, valt att inte väcka åtal är Annika Tiensuu. 

– Taxichauffören beskriver på ett sätt, kunden beskriver på ett annat och jag kan inte under de omständigheterna förvänta mig en fällande dom, att man ska tro mer på den ena än den andra i tingsrätten.

Annika Tiensuu säger också att hon förstår den frustration som Fadi Okour känner inför de nedlagda förundersökningarna.

– Det är en väldigt utsatt situation för busschaufförer, taxichaufförer, människor som jobbar nattetid och ensamma, och det är ju frustrerande. Varför ska jag anmäla kanske en människa tänker, ”det spelar ju ingen roll för det läggs ju bara ner”. Det enda jag kan säga är att det har utvecklats vissa krav på bevisning för att man ska kunna nå en fällande dom och man måste försöka så gott det går, säger åklagaren.

Hon berättar att hon är sugen på att vara mer offensiv när det handlar om att väcka åtal i fall liknande Fadis.

– Men vi ska väcka åtal när vi kan förvänta oss en fällande dom – och som det ser ut i praxis idag så kan vi inte förvänta oss det idag när det är sådana lägen. Och det här med att en kund inte vill betala – där råder också något som kallas åtalsprövning så för att gå vidare i sådana brott finns det riktlinjer inom Åklagarmyndigheten som säger att når man inte upp till ett visst belopp så ska man regelmässigt inte väcka åtal för det som kallas bedrägligt beteende, om det inte är särskilt påkallat från samhällets sida.

Vill lämna yrket

Men för Fadi Okour är måttet snart rågat. Han säger att flera kollegor, precis som han själv, vill lämna yrket.

– Det är ingen idé att jag skjutsar dig gratis. Jag betalar skatt – men vem betalar mig? Vem betalar mina räkningar? Och sen blir svenskarna arga på oss när vi inte jobbar. ”Varför jobbar du inte istället för att gå till socialen?”, säger de. Du tvingar mig att vända mig till fel ställe, säger Fadi Okour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar hatbrott

Mer i ämnet