Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tegnell om trängselbilderna: ”Inte okej” Foto: SVT

Tegnell: Restriktionslättnader kan pausas

Uppdaterad
Publicerad

Resandet, framför allt utomlands, är en av de mest bidragande orsakerna till smittspridningen i Sverige just nu. Fortsätter utvecklingen och hösten inleds med en relativt hög smittspridning måste nästa fas av lättade restriktioner skjutas fram, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Semesterfirande svenskar njuter på sina håll av det soliga väder som juli nu bjuder på. Och av bilder från en del välbesökta strandpromenader att döma verkar åtminstone en del ta den ökande smittspridningen den senaste tiden med ro.

Men att hålla avstånd och undvika folksamlingar är fortfarande viktigt, enligt Anders Tegnell.

– Det är förstås inte okej, säger han om bilderna. Vi befinner oss fortfarande i en pandemi, den finns definitivt i Sverige.

Inte minst beror det på en ökad smittspridning i flera europeiska länder, dit många svenskar nu åker. En stor del av de bekräftade sjukdomsfallen har nämligen kopplingar till just resande utanför landets gränser.

Nästa fas i avvecklingen av restriktioner är planerad till september, då bland annat deltagarbegränsningar för privata sammankomster och offentliga tillställningar ska slopas. Men om inte den nuvarande trenden bryts riskerar planen att gå om intet, enligt Anders Tegnell.

– Vi vill inte gå in i hösten med relativt hög smittspridning. Då kommer det bli mer besvärligt och vi kan definitivt inte gå vidare med att lätta mer på restriktionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer