Tegnell om Trumps utspel: Man ska inte ta det på allvar

Uppdaterad
Publicerad

”Sverige lider mycket svårt”, enligt USA:s president Donald Trump. Men nu kommer svar på tal.
– Man ska inte ta det här på allvar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell om uttalandet.

I SVT:s Morgonstudion intervjuades Anders Tegnell över telefon angående Trumps uttalande natten till onsdagen.

– Det är förstås väldigt jobbigt i Sverige, inte minst inom sjukvården, men jämfört med situationen i New York fungerar det fortfarande väldigt bra i Sverige.

”Fortfarande plats för alla”

Enligt Anders Tegnell är läget för sjukvården i New York tuffare än det i Sverige, eftersom det där redan råder brist på vårdutrustning och platser för patienterna.

– Vi i Sverige har det jobbigt och slitigt, men vi har fortfarande plats för alla och vi har fortfarande stor kapacitet kvar på intensivvården som inte har behövts utnyttjas.

Trump om ”flocken”

Det var under Donald Trumps dagliga presskonferens natten till onsdag som han kommenterade Sveriges hantering av coronakrisen.

Han menar att Sveriges strategi skulle vara att uppnå en så kallad flockimmunitet.

– Det pratas om Sverige men Sverige lider mycket svårt. ”Flocken”, de kallar det för ”flocken”, sa Donald Trump.

Anders Tegnell ifrågasätter presidentens kommentar.

– Jag vet inte vad han menar med det men vi som jobbar med infektionssjukdomar vet ju att den här typen av sjukdom fortsätter att spridas tills vi uppnått en immunitet i befolkningen. Någon annat sätt att få stopp på den finns inte, sa han i Morgonstudion under onsdagen.

”Fel läge”

Trump passade även på att hota med att pausa USA:s betalningar till världshälsoorganisationen WHO och kritisera arbetet, något som Anders Tegnell anser görs i fel skede.

– WHO är en jätteviktig institution i världen vid den här typen av händelser, och extremt viktig för att vi ska kunna dela med oss av erfarenheter och se vad som händer i andra länder. Sedan, som alltid efteråt, kommer vi sitta ned och diskutera alla olika aktörer och vad vi kan göra bättre. Men just nu tycker jag det är alldeles fel läge att göra det, det gäller att arbeta tillsammans med detta, inte minst på internationell nivå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet