Tegnell tveksam till nya vaccinmålet: ”Kan bli svårt att nå”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges vaccinsamordnare hoppas på en dos vaccin till alla före slutet av juni.

Men Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell är skeptisk.

– Jag tror det kan bli svårt att nå dit, säger han till SVT.

Vaccinförseningarna har blivit en följetong under året, och regeringens ursprungliga målsättning att alla vuxna skulle ha vaccinerats före midsommar kommer inte att nås enligt flera regioner.

Nu är beskedet från Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström att alla vuxna kommer att ha fått minst en dos vaccin före halvårsskiftet. Det sa Bergström till till SVT:s Morgonstudion på tisdagen.

Tegnell tvivlar

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten tvivlar på om det går att nå.

– Jag tror att det kan bli svårt att nå dit. Men det beror mycket på vad som händer med olika leveranser, säger Anders Tegnell till SVT.

Vad är det som gör att du tycker att det kan bli svårt att nå målet?

– Att vi upprepade gånger fått mindre leveranser än utlovat, och framför allt att de kommit betydligt senare hela tiden.

Undersökte strategier 2009

Anders Tegnell undersökte själv olika strategier för fördelning av vaccin redan 2009. Som avdelningschef på Socialstyrelsen ansvarade han för en undersökning där man simulerade effekten av olika sorters fördelning av pandemivaccin. Resultatet blev att det fanns en faktor som var viktigare än valet av strategi: en tidig start av vaccinationen. (Se faktaruta.)

Tegnell säger till SVT att man under coronapandemin haft nytta av den tolv år gamla undersökningen.

– Det är delvis det vi grundar oss på när vi nu säger att vi måste vaccinera de äldre först och främst. Vi använder också den kunskapen för att planera för hur vi ska använda olika typer av vacciner på ett så bra sätt som möjligt.

Men det fanns också en viktig skillnad 2009.

– Vi trodde  att vi skulle få mer vaccin betydligt snabbare än vad vi fått nu.

Tegnells undersökning – så skulle vaccinet fördelas

I juni 2009 publicerade Socialstyrelsen en undersökning där forskare vid Smittskyddsinstituet med hjälp av bland annat data från SCB, simulerade hur effektiva olika fördelningsmodeller var för ett pandemivaccin.

Det fanns fyra varianter:

  • Standard – där doserna fördelades i proportion till befolkningsmängden över landet.
  • Largest – där doserna gick först till storstadsregionerna.
  • Landrisk – där man prioriterade landsting med hög smittrisk.
  • Agerisk – där man lät riskgrupperna (barn och gamla) komma först i kön.

Resultatet visade dock att det fanns en faktor som var viktigare än valet av strategi: att man kom igång tidigt med vaccinationen. En tidig start hade större betydelse än vilken strategi man valde.

Av de fyra strategierna blev standard-fördelningen vinnare, den ansågs som mest framgångsrik under flera olika scenarier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.