Felet upptäcktes den 22 september enligt Telia. Foto: TT/SVT

30 000 hemliga nummer läckte från Telia

Uppdaterad
Publicerad

Tekniskt strul hos Telia har gjort att 30 000 hemliga telefonnummer har varit sökbara för vem som helst. Runt 100 av dessa gällde personer med skyddad identitet.

– Vi ser mycket allvarligt på det som har hänt, säger Telias presschef Irene Krohn till SVT.

Teliakunder med hemliga nummer ska inte gå att hitta via nummerupplysningsföretag – men från juli till september har de gått att hitta för vem som helst.

Felet upptäcktes den 22 september och har enligt Telia rättats till. Men drabbade kunder fick information om händelsen först under förra veckan.

”Det innebär att numren – tillhörande extraanslutningar i ditt abonnemang – har varit synligt tillsammans med namn och adress”, skriver Telia i ett brev till kunder som har drabbats.

– Det rör sig om drygt 30 000 kunder med hemligt nummer. Ett 100-tal av dessa är kunder som även har skyddad identitet, men i de fallen så har ingen annan personlig information varit synlig, säger Irene Krohn, presschef på Telia.

Anmält till PTS

Enligt Telia är bakgrunden till incidenten ett tekniskt fel som uppstod i samband med en uppdatering av det system som hanterar deras mobilnummer.

– Vid det här tekniska felet ändrades hemliga nummer till vanliga nummer vilket innebar att de kom med i informationen som vi skickar till nummerupplysningsföretagen. Det är en kombination av ett tekniskt fel och att vi har brustit i våra rutiner och processer, säger presschefen.

”Då numren varit tillgängliga via nummerupplysningsföretag är rekommendationen att du efter denna händelse är uppmärksam på hur detta har eller kan påverka dig”, skriver Telia till kunderna och erbjuder nytt nummer till de som vill.

Telia har anmält händelsen som en personuppgiftsincident till Post- och telestyrelsen, PTS.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet