”Jag skulle vilja påstå att han inte uppfattar någonting av vad som händer.” säger advokat Lars Salkola sin klients hälsotillstånd.

Terrordömd göteborgare vill slippa fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Hovrättsförhandlingarna i fallet med de två terrordömda göteborgarna har inletts. 32-åringens försvarare hävdar att mannen ska slippa fängelsestraff på grund av sin hälsa. Den andre mannens inställning är fortfarande att han inte är med på de brutala mordfilmerna som visades i rätten.

Den centrala delen i åklagarens drygt tre timmar långa framställan i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt var de brutala videoklippen som visar hur tre män mördas i Syrien.

Starka reaktioner

När videoklippen visades var det många i rättssalen som reagerade starkt. Ordningsvakter lämnade rummet. Personal från Kriminalvården tittade ned i golvet och höll för öronen.

Terrordömda göteborgare

– Det är bland det värsta jag har sett som åklagare och det börjar bli några år nu, sa chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Bildanalys i fokus

När klippen skulle visas för tredje gången tyckte även rättens ordförande att det fick räcka och bad Hilding Qvarnström att hoppa över de mest brutala delarna.

Nationellt Forensiskt Centrums, NFC, analys av videoklippen var återigen i fokus. Som SVT berättat har NFC specialstuderat filmerna. Genom bildanalyser har NFC bland annat kommit fram till att jämförelserna ”talar starkt” för att 30-åringen syns på mordfilmerna, och ”extremt starkt” för att 32-åringen syns i samtliga klipp.

Säger att han inte var med

Men 30-åringens inställning är fortfarande att han inte är med i filmerna, berättade advokat Mia Sandros. Hon kommer att presentera mer information i ett nytt vittnesförhör på torsdagen.

– Min klient är inte med på bilderna. Vi har åberopat en kompletterande bevisning i hovrätten i form av ett vittnesförhör med Sonny Björk, före detta kriminaltekniker. Med det vill vi visa att man kanske inte kan dra så säkra slutsatser som NFC har gjort. Och tingsrättens dom grundar sig helt och hållet på NFC:s slutsats.

Mia Sandros menar också att rekvisiten för terroristbrott inte har uppfyllts eftersom filmerna inte publicerats.

Begär nytt förhör

Hon har även bett begärt att 30-åringen ska förhöras på nytt i hovrätten.

– Vi tycker att tingsrätten i vissa ganska centrala delar har missuppfattat vad min klient sa där.

När det gäller den äldre mannen, 32-åringen som åklagaren menar deltar aktivt i morden, hamnade hans hälsa i fokus. Under åklagarens framställan satt mannen i rullstol och såg stundtals ut att sova. Han är funktionsnedsatt efter en skottskada i huvudet.

”Grav hjärnskada”

Försvarsadvokat Lars Salkola menar att hans klient bör försättas på fri fot, och att detta är något som hovrätten bör pröva löpande under båda förhandlingsdagarna. Lars Salkola menar också att hans klient inte bör dömas till fängelse.

– Jag skulle vilja påstå att han inte uppfattar någonting av vad som händer. Han har en grav hjärnskada och saknar skallben i storleken av en handflata. Han har ingen minnesfunktion. Det kan ifrågasättas om han får en rättvis rättegång, sa Salkola.

Fortsätter på torsdag

Det är till och med oklart om 32-åringen nekar till brott, enligt Lars Salkola.

– Som hans försvarare kan jag inte göra annat än att förneka brott.

På torsdagen den 10 mars fortsätter alltså förhandlingarna, med bland annat försvarets kompletterande bevisning till bildanalyserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet