Terrorforskaren: Extremisterna rekryterar öppet utan motstånd – en katastrof

Uppdaterad
Publicerad

IS kalifat har fallit. Men hotet från islamismen är inte över. Säkerhetshotet mot Sverige är förhöjt och bedöms öka de närmaste åren.

– Det är ett svek mot svenska folket att inte mer gjorts för att stoppa den våldsbejakande islamismen.

Det började redan 2012. Terrorforskaren Magnus Ranstorp varnade myndigheter för att personer åkte från Sverige för att gå med i islamistiska organisationer i Syrien. Inget hände för att stoppa resorna.

Två år senare när IS så kallade Kalifat hade utropats fortsatte personer från Sverige att resa till Syrien, nu för att ansluta till IS. Magnus Ranstorp fortsatte att slå larm. Även då hände mycket lite. Både för att stoppa de radikala miljöerna och resorna till IS.

Deras barn gick med i IS

300 svenskar anslöt sig

I dag vet vi att 300 svenskar reste för att ansluta till världens värsta terrororganisation. Och att Sverige ligger i topp i Europa, trea per capita när det gäller personer som anslutit till IS. 150 av de som reste har kommit hem. Nästan ingen har dömts. Och miljöerna där de radikaliserats finns kvar, konstaterar Säpo i sin senaste årsrapport. Samtidigt som återvändarna bedöms ha både förmåga och erfarenhet för att begå attentat.

– Alltså det har varit en kedjereaktion av senfärdighet på alla olika plan och olika fronter. Det har varit i princip en katastrof. Framför allt på det förebyggande området, men också vad gäller lagstiftning. Säpo gör ett bra jobb. Men de kan inte ensamma stoppa den våldsbejakande islamismen, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

”Helt verklighetsfrånvänt”

Samtidigt som resorna till Syrien började ta fart så har den våldsbejakande islamismen i Sverige stadigt ökat. Från att det för tio år sedan fanns ca 200 våldsbejakande islamister finns det i dag omkring 2 000.

– För mig är det helt verklighetsfrånvänt och ett svek mot samhället i hur man har hanterat detta. Jag blir väldigt arg när jag tänker på alla förlorade år, säger Ranstorp.

Anhöriga har bett om hjälp

Magnus Ranstorp berättar att anhöriga vänt sig till honom för att få hjälp att stoppa sina barn från att resa till Syrien. Och de föräldrar SVT intervjuat vittnar om hur svårt det är att på egen hand nå någon som radikaliserats.

– De har varit desperata. Det visar lite grann att de vänder sig till en forskare, när de inte kan få hjälp av myndigheterna. Det har inte varit lätt att säga det finns ingen hjälp att få.

Många muslimska föräldrar har varit väldigt oroliga, har de skäl att vara oroliga i dag?

– De har definitivt skäl att vara oroliga än i dag för detta för radikaliseringen och rekryteringen pågår i dag just nu. Jag har åkt ut till de här områdena de senaste tio åren och sett hur utvecklingen blir bara värre och värre, säger Magnus Ranstorp.

FAKTA: Det här är IS

Islamiska Staten räknas som världens värsta terrororganisation. I Mosul utropas deras så kallade Kalifat av den dåvarande ledaren Abu Bakr al-Baghdadi 2014. De kom att kontrollera ett område lika stort som Storbritannien i Syrien och Irak.

40 000 människor från 100 olika länder reste till Syrien och Irak för att ansluta till IS. IS har begått flera mycket allvarliga brott mot mänskligheten. Bland annat mot den yazidiska befolkningen där de kidnappade kvinnor och barn för att kunna sälja som sexslavar. FN räknar övergreppen mot yazidier som folkmord.

De har gjort sig kända för sin utstuderade propagandaapparat där de filmar avrättningar. IS ligger också bakom många terrorattentat över hela världen.

Från Sverige reste 300 personer till IS. Omkring 150 av dem har kommit hem. IS så kallade Kalifat har krossats, kvar finns spridda IS-celler.

Det uppskattas att omkring hundra av de svenska IS-jihadisterna har dött och att ett 50-tal finns kvar i regionen. En del av dem är fångar hos kurderna i nordöstra Syrien.

Sverige vill att de svenska IS-fångarna ska dömas på plats i Syrien. Men fortfarande är det inte klart om och när rättegångar kommer att äga rum.

FAKTA: Den våldbejakande islamismen i Sverige

2012 började de första att resa till Syrien för att göra jihad. IS så kallade Kalifat utropades 2014 och sammanlagt kom omkring 300 personer att resa från Sverige för att ansluta till Islamiska Staten, den värsta terrororganisation världen har sett.

Samtidigt har den våldbejakande islamismen i Sverige stadigt ökat. Från att ha varit ca 200 för tio år sedan uppskattar Säkerhetspolisen att det idag finns omkring 2000 våldbejakande islamister i Sverige.

Enligt Säpo har säkerhetshotet från den här gruppen ökat och de bedömer att det kommer att fortsätta öka de närmaste åren. Attentatshotet från den våldsbejakande islamistiska och den våldsbejakande högerextremistiska miljön är enligt Säpo fortsatt förhöjt.

150 IS-terrorister har kommit hem. Bara ett fåtal har ställts inför rätta och dömts. Och miljöerna där de radikaliserades finns kvar, skriver Säpo i sin senaste årsbok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deras barn gick med i IS

Mer i ämnet