En 20-årig man i norra Storstockholm misstänks för att ha planerat ett terrordåd i Sverige. I hans lägenhet fanns beståndsdelar till vad som skulle bli en självmordsbomb Foto: TT

Terrormisstänkt kan dömas till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige man som åtalats misstänkt för förberedelse till terroristbrott lider inte av en allvarlig psykisk störning och kan dömas till fängelse. Detta enligt den rättspsykiatriska undersökning som gjort och som lämnades in till Attunda tingsrätt i dag.

Mannen misstänks ha köpt material för att bygga en självmordsbomb, enligt åklagaren för att genomföra ett terrordåd i Sverige. I bevisningen finns föremål som bland annat julgransbelysning, aceton, en tryckkokare och stålkulor, samt nedladdade handböcker i hur man gör bomber.

Mannen har förnekat brott men Attunda tingsrätt har kommit fram till att det finns övertygande bevisning om att han har gjort sig skyldig till en gärning som omfattas av åtalet. I ett så kallat 7 §-intyg rekommenderade läkare att en rättspsykiatrisk undersökning skulle utföras eftersom 20-åringen skulle kunna lida av en psykisk störning. Den är nu klar och inkom till tingsrätten i dag.

Dömd för planerat terrordåd

Ingen allvarlig psykisk störning

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider 20-åringen inte av en allvarlig psykisk störning. Han har heller inte begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och därmed finns inga förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård. Huvudförhandlingen kommer att återupptas imorgon torsdag.

Stoppades i Turkiet

Den sedan tidigare ostraffade mannen stoppades vid två tillfällen förra sommaren i Turkiet, men skickades tillbaka till Sverige. Åklagaren menade att syftet med resan var att ansluta sig till terrorgruppen IS i Syrien.

Åklagare Ewamari Häggkvist ville i samband med förhandlingen inte ta ställning till vilken påföljd som bör ges innan den rättspsykiatriska undersökningen gjorts.

20-åringen nekar till brott. Hans advokat Peter Jansson tycker inte att det går att koppla ihop att hans klient haft saker hemma som kan byggas ihop till en bomb med att han faktiskt skulle begå ett terrorbrott. Han vill att 20-åringen frias. Men i och med att rätten kommit fram till att han är skyldig till brott väntar med stor sannolikhet ett fängelsestraff för 20-åringen, som sitter häktad i väntan på dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd för planerat terrordåd

Mer i ämnet