– Verket har tidigare stått för sin ståndpunkt, och det har man haft förtroende för, säger Hans Karlsson. Foto: Oscar Fries/SVT

Tidigare inspektör anmäler Arbetsmiljöverket: ”Ger inget förtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Hans Karlsson jobbade på Arbetsmiljöverket i 29 år. Han var en erfaren inspektör och utbildade många kollegor. Nu har han anmält sin tidigare arbetsgivare till JO.

– Jag vill ha en utredning av vad som hänt, och att verket så snabbt som möjligt återställer förtroendet.

Hans Karlsson har reagerat på SVT:s granskning av hur myndigheten agerat kring kraven på munskydd i äldreomsorgen. Granskningen har visat hur Arbetsmiljöverket mildrat sin hållning efter påtryckningar från arbetsgivarsidan, som velat se en anpassning till Folkhälsomyndighetens mildare rekommendationer. Varken fack eller skyddsombud fick vara med i processen.

– Om man vill träffa parterna så kallar man in parterna, man sätter sig inte hos bara den ena. Då kan man anses som partisk. Då tappar man ju förtroendet totalt, säger Hans Karlsson.

Munskydd inom vården under covid

Tycker synd om kollegorna

Myndighetens ledning hävdar att man inte gett efter för några påtryckningar. Men av ett numera raderat mejl framgår att man velat ”linjera med Folkhälsomyndigheten” för att undvika en ”svår debatt” om motstridiga budskap.

– Vi lägger in vad andra myndigheter rekommenderar så det blir en bra helhet när vi fattar vårt självständiga beslut, säger generaldirektören Erna Zelmin-Ekenhem till SVT.

– Verket har tidigare stått för sin ståndpunkt, replikerar Hans Karlsson.

Han är i dag pensionär och säger att han tycker synd om kollegorna som jobbar kvar.

– Som inspektör på fältet måste man ta många svåra beslut, och då måste man ha en trygghet i att man har ledningens stöd. Om någon då knackar mig på axeln och säger att jag också måste ta hänsyn till andra myndigheter – vilket fot ska jag då stå på?

Hör intervjun med Hans Karlsson i videon ovan.

Se SVT:s granskning av munskyddsaffären här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet