Ulla Gudmundsson, tidigare ambassadör vid Vatikanen om att kyrkan inte polisanmälde: ”Jag tror inte att det hade sjunkit in riktigt, trots att det stod i reglerna”. Foto: SVT

Tidigare Vatikan-ambassadören: ”Finns en stark tystnadskultur”

Publicerad

SVT:s granskning om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan och deras behandling av ”Anna” är ett skolexempel på det kyrkan tidigare kritiserats för: Att man inte lyssnar på offren för övergrepp. Det menar Ulla Gudmundsson, tidigare ambassadör vid Vatikanen.

– Offren behandlas inte med respekt, säger hon till SVT.

Trots att det vid tiden för fallet med ”Anna” fanns interna regler för vad som skulle göras vid misstänkta fall av övergrepp, gjordes aldrig en polisanmälan.

– Jag tror att det beror på att det finns en väldigt stark tystnadskultur. Det fanns interna regler och finns det en anmälningsplikt så ska katolska kyrkan anmäla, säger Ulla Gudmundsson.

Hon menar att regelverket inte räcker till.

– Det tar lång tid för regler att sjunka in och att de sedan efterföljs, säger Ulla Gudmundsson.

Tystnadskultur fortfarande levande

Hon menar dock att det hänt mycket med katolska kyrkans regelverk sedan fallet med ”Anna”.

– Både den förre påven och den nuvarande har tagit viktiga steg och sänt viktiga signaler. Mycket av det som gjordes i fallet med ”Anna” hade inte gått att göra i dag eftersom det finns tydliga regler som ska följas, säger hon.

Tystnadskulturen är dock fortfarande levande inom katolska kyrkan.

– Det kommer fortfarande rapporter om övergrepp. De ligger kanske långt i bak i tiden, men man har inte rett ut dem och offren har inte fått upprättelse, säger Ulla Gudmundsson.

Se intervjun från SVT:s Aktuellt i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.