Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SD:s partisekreterare om varför kostnaderna ska redovisas efter ursprungsland. Foto: SVT

Tidöpartierna överens om att kartlägga invandringens kostnader

Uppdaterad
Publicerad

De fyra partierna i Tidösamarbetet har i sitt reviderade avtal kommit överens om att skriva in en beställning på att kostnaderna för invandring ska räknas ut. Det är Konjunkturinstitutet som kommer få uppdraget.

När Tidöavtalet förhandlades fram hösten 2022 bestämdes det att avtalet skulle revideras varje år. Det nya avtalet ska snart presenteras och enligt uppgifter till SVT innehåller det inga större förändringar.

En av de nya punkterna i det reviderade Tidöavtalet är ett uppdrag till Konjunkturinstitutet att kartlägga kostnaderna av invandringen och hur kostnaderna har sett ut över tid.

– Det handlar om att man ska se vad invandringen har kostat för skattebetalarna, säger Mattias Bäckström Johansson,  partisekreterare för Sverigedemokraterna till SVT.

Ska redovisa individer efter ursprungsland

I uppdraget inkluderas även en framtidsprognos utifrån olika scenarion. Bland annat kommer prognosen att baseras på mängden invandring och vilken typ av karaktär den har.  Individkostnaden ska sedan beräknas och redovisas efter ursprungsland. 

– Man ska inte behöva gissa hur verkligheten förhåller sig. Det är mer fakta och kunskap som behövs om den förda invandringspolitiken så vi kan få kunskap om vilka misslyckanden, och lyckanden, ser ut, säger Bäckström.  

Ser ni inga risker med att klumpa ihop enskilda etniska grupper och peka ut vad just dessa kostar samhället? 

– Förutsättningarna ser väldigt olika ut att komma in i samhället. Och hushållens försörjningsgrad skiljer sig åt. Det är klart att det behövs resolut faktakunskap. 

SD: Vann valet på att peka ut problem

Bäckström uppger att det har rått enighet mellan partierna angående beställningen och beskriver det som att partierna har ”en god samsyn kring de samhällsproblem som Sverige tangerar”.

– Vi vann valet på att peka ut de här samhällsproblemen, säger han till SVT.

Vilken faktisk politik skulle den här beräkningen kunna mynna ut i?

– Vår förhoppning är att vi får till stånd det här paradigmskiftet där vi frångår den massinvandringspolitik som har rått under lång tid.

Även överenskommelsen om klimatpolitiken och färdplanen för ny kärnkraft är en del av det uppdaterade avtalet. Läs mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.