Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Rawet om Teslakonflikten och hur den sprider sig utomlands Foto: SVT

Tesla nekas skyltar i väntan på dom

Uppdaterad
Publicerad

Elbilstillverkaren Tesla får inte sina registreringsskyltar levererade av Postnord i väntan på ett slutgiltigt beslut. Det beslutade Solna tingsrätt på torsdagen.

Domstolen skriver att det krävs ”mycket speciella förhållanden” för att ge Tesla skyltarna under tiden som processen pågår.

Chefsrådmannen Patrik Alm vid Solna tingsrätt säger till SVT Nyheter att det var ett svårt beslut att fatta, att man tog en rad olika perspektiv i beaktning men att man landade i att ”en säkerhetsåtgärd nu inte är lämplig och proportionerlig”.

Teslastrejken

– Vi menar att den här frågan ska prövas slutligt när målet avgörs. Det finns inte anledning att redan nu fatta ett beslut som i praktiken skulle ge Tesla delvis rätt, säger Patrik Alm.

Konflikt om kollektivavtal

Sedan slutet av oktober pågår en långdragen strejk mot Tesla, eftersom bilföretaget vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall.

Tesla har stämt Postnord eftersom Postnord inte levererat bilföretagets registreringsskyltar, eftersom brevbärarna och andra anställda är medlemmar i fackförbund som sympatistrejkar med IF Metall.

”Kan inte beordra”

I sitt yttrande till tingsrätten skrev Postnord att bolaget inte kan beordra sina anställda att dela ut post till Tesla.

”Postnords hållning i en konflikt som vi i grunden står utanför, har varit att strejkrätten är grundlagsskyddad och gäller därför över utdelningsplikten i Postlagen”, skrev bolaget i ett pressmeddelande.

Tesla däremot skrev i sin stämningsansökan att Postnord agerat ”närmast systemhotande” genom att bland annat ”beslagta försändelser”. Den amerikanska biltillverkaren sammanfattade det som en ”riktad och rättsvidrig attack mot Tesla”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teslas konflikt med IF Metall – sammanfattad på 60 sekunder. Foto: Foto: Benjamin Fanjoy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teslastrejken

Mer i ämnet