Tiotusentals hushåll utan ström

Publicerad

Stormen har gjort drygt 47.000 hushåll strömlösa. De flesta kommer att fortsätta vara det tills i morgon.

De tre stora elbolagen Eon, Vattenfall och Fortum hade vid fem-tiden  drygt 47.000 kunder som saknade ström – kring 3.000 färre än vid midnatt.

– Tyvärr så kommer nog många av de som är strömlösa nu fortsätta vara det över natten. Just nu blåser det alldeles för mycket i Skåne för att vi ska kunna ge oss ut. Vi kan åtgärda en del genom omkopplingar, men det är sannolikt först i morgon vi kan komma igång med reparationer, säger Jakob Holmström, kommunikationschef Eon elnät.

”Förbered er”

E.ON uppmanar nu sina kunder att förbereda sig för att en eventuell påverkan ska bli så lindrig och kortvarig som möjligt.

– Värmeljus, filtar och vatten är sådant som är bra att ha hemma, säger Eons presschef Mattias Hennius, och hänvisar till Energimyndighetens hemsida där det finns bra råd.

Inga besked från Vattenfall

Vattenfall har inte kunnat ge något besked om när kunderna får tillbaka elen.

”Det går just nu inte att lämna besked om när kunderna kan beräknas få strömmen tillbaka. Trots att reparationsarbetet pågår dygnet runt är det svårt att ge prognoser när kunderna kan räkna med att strömmen är tillbaka. Det är tuffa väderleksförhållanden som råder och det är svårt att ta sig fram på grund av snö, halka och den kraftiga vinden”, skriver det statsägda elbolaget i ett meddelande till medier.

Säkerhetsbegränsningar

Även Fortum meddelade på morgonen att det är fortsatt stora störningar i elförsörjningen.

”Blåsten gör att många träd och grenar faller ner och skadar elledningarna. Just nu är cirka 6.200 av Fortums kunder strömlösa i Halland”, enligt bolaget.

Fortum varnar även för att nya fel kan inträffa så länge blåsten håller i sig.

”Det finns också säkerhetsbegränsningar för våra reparatörer, så länge det blåsiga vädret fortsätter”, skriver Fortum i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Sven

Mer i ämnet