Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker att man ska hålla en stadig och lugn kurs”, säger Jan Eliasson till SVT Nyheter, som tror på samtal med Turkiet när. I videon hör du om tre, enligt honom, viktiga punkter i de pågående Natoförhandlingarna. Tidigare toppdiplomat Anders Lidén (i mitten) och tidigare utrikesminister Carl Bildt är inne på samma Natolinje. Foto: TT

Toppdiplomaterna om Natoprocessen: Sverige bör ta det lugnt

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges relationer med Natolandet Turkiet är just nu bottenfrusna. Men fortsatt strävan efter Natoanslutning är den enda vägen framåt, enligt den tidigare diplomaten och utrikesministern Jan Eliasson. Han får medhåll av Carl Bildt, tidigare statsminister, och tidigare toppdiplomaten Anders Lidén.

De diplomatiska relationerna mellan Sverige och Nato-landet Turkiet har varit skakiga sedan dockan föreställande Recep Tayyip Erdogan hängdes upp utanför Stockholms stadshus för två veckor sedan. Men det är dansk-svenske högerextreme politikern Rasmus Pauldans koranbränning utanför Turkiets ambassad som på allvar har hällt bensin på elden.

Jan Eliasson, diplomat och tidigare socialdemokratisk utrikesminister, säger till SVT Nyheter att den senaste tidens negativa utveckling är en motgång i Natoprocessen. Och enligt honom är ”skicklig diplomati” vägen framåt.

– Samtal med Turkiet när situationen lugnat sig och sen fortsatt, redan nu, diplomatiska kontakter med alla övriga medlemsstater, särskilt dem som berörs av säkerheten i norra i Europa, säger han till SVT Nyheter.

Fördjupad kris

Även Carl Bildt, diplomat och tidigare moderat utrikesminister, är av uppfattningen att Sverige ska fortsätta på den inslagna vägen.

”Sverige skall självklart fortsätta det samarbete som inletts med Turkiet och Finland i enlighet med det memorandum som de tre länderna kommit överens om. Någon annan väg finns näppeligen”, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

Anders Lidén, tidigare toppdiplomat och ambassadör i bland annat FN, med lång erfarenhet av förhandlingar och svensk diplomati i världen, konstaterar också han att den senaste koranbränningen har fördjupat krisen ytterligare.

– Det är många provokatörer och Natomotståndare som ser sin chans. Det kommer inte att ändra någonting, men det kommer kanske att göra att det här tar lite längre tid, säger han till SVT Nyheter.

”Bara att hålla ut”

Likt Eliasson anser Lidén att regeringen ska ”ta det lugnt” och ligga lågt på det sätt man för tillfället gör.

– Som jag ser så är det en väg framåt, och det är att ha is i magen, vänta ut det här, fortsätta att uppfylla avtalet utan att behöva komma med några nya utspel eller eftergifter och stå fast vid vad vi tycker, att vi har en syn på yttrandefrihet som Erdoğan kanske har lite svårt att acceptera. Så det är bara att hålla ut.

Alla Natoländer utom Turkiet och Ungern har i dag ratificerat Sveriges och Finlands Natoansökan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre händelser som har väckt ilska i Turkiet. Foto: SVT/Rojavakommittérna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.