Nedsatt sikt, snödrev, snörök och drivbildning gjorde det svårt för trafikanter i flera delar av landet under onsdagen. Foto: TT

Trafikanter varnas: ”Vissa vägar hala som skridskobanor”

Uppdaterad
Publicerad

Snön fortsatte pumpa in över Sverige under onsdagen. Framförallt de östra delarna av landet har drabbats hårt. Onsdagens kraftiga snöfall får en fortsättning även under torsdagen. Lokalt kan det komma stora mängder och Trafikverket ger rådet att inte ge sig ut på vägarna om det inte är absolut nödvändigt.

På onsdagskvällen avtar vinden i söder lite, vilket ger lite mildare snöbyar, men trots det får man fortfarande räkna med besvärligt väglag med snö som yr runt.

Trafikverket säger att man går in med precis allt man har, samtliga resurser har satts in för att ploga bort de stora mängder snö som lägger sig på vägarna.

Nedsatt sikt, snödrev, snörök och drivbildning gör det svårt för trafikanter i flera delar av landet, värst har det varit i södra och sydöstra Sverige. Bara i Kalmar län har man haft 57 trafikolyckor det senaste dygnet.

Stora delar av Sydsveriges vägnät är fortsatt rödmarkerat på Trafikverkets karta, vilket innebär ”mycket besvärliga förhållanden”.

Vinden hindrar snöröjningen

SMHI:s klass 1-varning för snöfall är i stora delar intakt från föregående dygn och berör i princip hela remsan av Östersjölandskap; Stockholms kust, Södermanlands kust, Östergötland, Kalmar, Blekinge och Skåne. Varningen gäller även för Öland och Gotland.

Även flygtrafiken har påverkats under dagen med försenade och inställda flighter. Allra hårdast drabbade har Bromma och Malmö flygplats varit.

– Snö i kombination med vind är det som kan ställa in det. När det också blåser är det svårare att snöröja banorna och hålla dem rena från snö, säger David Karlsson, presstalesperson på Swedavia.

Även Arlanda flygplats har haft förseningar under onsdagen.

– Det har ingenting med vädret i Sverige att göra. Däremot är det lite besvärligt väder ute i Europa. Det är flygningar till exempelvis Manchester och Dublin som blivit försenade och i vissa fall inställda, säger David Karlsson.

Förutsatt att väderprognosen inte förändras till imorgon kommer man vara ikapp med de försenade avgångarna menar David Karlsson.

Tar in bandvagnar

Sedan i tisdags har hemtjänsten på Öland fått hjälp av räddningstjänstens bandvagn för att ta sig fram. Även till Stockholmsområdet har man flyttat upp sex bandvagnar i fall vanliga fordon inte kommer kunna ta sig fram.

– Det blir en utmaning på många håll och värst är det på småvägarna. Vi jobbar dygnet runt för att underlätta för trafikanter, säger myndighetens presschef Bengt Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.