Men medan dessa arbeten pågår ser vi att banan blir mer känslig för störningar, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon till SVT. Foto: SVT, Tittarbild

Trafikverket talar ut efter veckans tågkaos

Publicerad

Nu bemöter Trafikverkets generaldirektör kritiken som framfört efter de senaste veckornas allvarliga tågstrul.

Det har varit en tuff vecka för många tågresenärer med timslånga stopp, extrem trängsel och evakuerade tåg. Allt detta har förstås väckt passagerarnas frustration. Det hela eskalerade så till dgrad att en irriterad Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister, lovade bättring.

Men det är inte bara den ansvariga ministern som konfronteras på grund av tågstrulet. Även Trafikverket – som ansvarar för att tågen ska komma fram i tid -  får utstå en del kritik.

– Det är klart vi håller med Eneroth om att det inte är bra att vi har haft problem, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon till SVT.

Banarbete lönar sig i längden

De flesta problem i spårtrafiken den här veckan har berott på nedrivna kontaktledningar, något som enligt Trafikverket själva har minskat sedan 2012 fram till nu.

Däremot uppstår även mycket problem när man utför underhållsarbeten, menar Lena Erixon.

– Vi har väldigt omfattande banarbeten runt om i landet för att få bättre underhåll så banan ska bli mer robust, stabil och punktlig. Men medan dessa arbeten pågår ser vi att banan blir mer känslig för störningar.

Generaldirektören vill ändå understryka vikten av att dessa arbeten utförs ordentligt, trots de kortsiktigt negativa konsekvenserna.

– Jag vill vara tydlig med att säga att vi har en sliten anläggning och det kommer ta tid – men vi kommer allt eftersom vi åtgärdar – se en situation som i längden blir bättre, säger Lena Erixon.

Se när Trafikverkets presschef Bengt Olsson pratar i Aktuellt om tågstrulen:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer