Förebygg hallux valgus

Uppdaterad
Publicerad

Hallux Valgus är en av de vanligaste fotåkommorna bland vuxna. I klippet ovan visar sjukgymnasten Per Jonsson en övning för att stärka musklerna i foten och på så sätt förebygga åkomman.

Här hittar du övningar från Fråga doktorns sjukgymnast Per Jonsson

Hallux valgus innebär att stortån är sned och pekar mot de andra tårna. Tåleden kan tryckas ut, vilket gör att det blir en knöl på sidan av foten. Foten blir också plattare eftersom valvet mellan stortån och lilltån plattas ut.

Besvären kan börja redan i tonåren och 9 av 10 som drabbas är kvinnor. Nyare forskning har visat ett samband mellan svaghet i en muskel som stabiliserar stortån (abduktor hallucis), och hallux valgus.

– Som ett komplement till övrig behandling kan det vara av värde att stärka upp denna muskel i förebyggande syfte, säger sjukgymnasten Per Jonsson till Fråga doktorn.

Instruktioner

1. Placera en kilformad platform/handduk på golvet, positionera dina fötter så att stortårna är lite högre än lilltårna.

2. Pressa stortån inåt, ”tänk att du rullar in mot mitten” samtidigt som du pressar ned stortån, din häl skall bara lätta nån centimeter från golvet.

3. Håll kvar i 5 sekunder, sedan tillbaka till utgångsposition.

Gör detta 10-15 gånger och upprepa 2 gånger till (totalt 45 gånger).

Efter 15 repetitioner så vilar du i 30 sekunder innan du fortsätter.

Tips

Tycker du att detta är lätt så stegra tiden eller gör fler repetitioner. Jag rekommenderar att du gör detta 4 gånger i veckan under 3 månader.

Har du stora besvär kan du använda tåspridare, både dagtid och under träningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet