Emelie Mire Åsell, trans- och intersexpolitisk talesperson hos RFSL. Foto: TT/RFSL

RFSL jublar efter Världshälsorganisationens besked

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom beskedet att FN-organet WHO slutar klassa transspersoner som psykiskt sjuka. RFSL, som länge kämpat för att klassificeringen ska upphöra, välkomnar beslutet.

– Det här är en process som har skett under nästan tio år i en stor global rörelse, säger Mire Åsell, talesperson i trans- och intersexpolitiska frågor.

Världshälsoorganisationen WHO har länge definierat transpersoner – det vill säga personer som inte identifierar sig med sitt juridiska kön – som psykiskt sjuka. Men enligt WHO finns det inte några medicinska belägg för att det rör sig om en sjukdom.

Därför har WHO beslutat att inte längre klassa transpersoner som psykiskt sjuka i handboken ICD-11, där en lång rad sjukdomar och hälsotillstånd klassificeras. Den uppdaterade handboken ersätter den senaste upplagan från 1990.

RFSL välkomnar beskedet

På RFSL välkomnar man WHO:s beslut.

– Vi har tillsammans med den globala transrörelsen arbetat länge för att förändra det här stora internationella systemet för diagnoskoder och då indirekt även sjukdomsklassifikationer. Vi är jättenöjda, säger Mire Åsell, talesperson i trans- och intersexpolitiska frågor.

I praktiken innebär beslutet att de diagnos- eller behandlingskoder som transpersoner får inom den könsbekräftande vården flyttas från segmentet som handlar om psykiska sjukdomar till ett nytt kapitel som handlar om tillstånd som kräver vård.

– Det är att jämställa med exempelvis graviditet som inte heller klassas som sjukdom men som behöver vård. Det är jättepositivt.

Ett väntat besked

Enligt Mire Åsell var beskedet väntat.

– Ja, det här är en process som har skett under nästan tio år i en stor global rörelse. Det vi har fått nu är en mellanväg, dels för att det är så långt vi kan komma i dag men också för att vi behöver säkerställa att alla transpersoner i världen fortfarande kan få vård. Det är en stor global seger där Sverige har behövt visa solidaritet, säger hen.

Mire Åsell säger samtidigt att kampen fortsätter för att ytterligare förbättra transpersoners rättigheter i världen.

1972 blev Sverige blir det första landet i världen att erbjuda möjligheten att byta juridiskt kön. 2009 avskaffade Socialstyrelsen diagnosen transvestism vilket innebar att transvestiter sedan dess inte längre anses ha en psykisk störning. I januari 2017 beslutade Socialstyrelsen att transpersoner inte längre ska ses som sjuka i kontakt med vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.