Treåriga Tim ska utvisas till Nigeria – har aldrig varit där

Uppdaterad
Publicerad

Treåriga Tim har levt hela sitt liv i Sverige. Nu ska han han utvisas till Nigeria efter ett beslut i migrationsdomstolen, något som DN var först med att rapportera om. Historien om Tim har rört upp starka känslor, och familjehemmet där han bor oroar sig för vad som ska hända när utvisningen träder i kraft.

– Jag har jättesvårt att föreställa mig det. Tim kan inte språket och har ingen anknytning till landet. Han har aldrig varit där, säger Tims familjehemsmamma Sandra Persson.

Tim föddes i Helsingborg 2018 och var elva dagar gammal när han omhändertogs av Socialtjänsten. Mamman, som kommer från Nigeria, ansågs inte kapabel att ta hand om honom, och pappan var okänd. Han placerades då i ett familjehem på Österlen i Skåne. Där bor han än idag tillsammans med sin familjehemsmamma Sandra Persson.

– Han är en väldigt sprallig liten kille och hittar alltid på bus. Han är som vilken annan treåring som helst, säger hon i Morgonstudion.

Saknar skyddsskäl

Efter tre år hos familjen kom beskedet: Tim ska utvisas. Migrationsdomstolen ansåg inte att treåringen har tillräckliga skyddsskäl för att få stanna. Detta trots att ingen av Tims släktingar i Nigeria visat något intresse för att ta hand om honom, enligt familjehemsföräldrarna.

– Jag tänker att han löper stor risk att hamna i en väldigt utsatt situation, eftersom ingen vill ta hand om honom.

Historien om Tim har väckt starka känslor, med upprop i sociala medier och namninsamlingar som följd. Sandra hoppas att det ska leda till omprövning.

– Det känns som att hela Sverige har engagerat sig i detta, och vi fortsätter kämpa för att Tim ska få stanna.

Barnkonventionen underordnad

Kritiker till beslutet anser att Tim borde skyddas av barnkonventionen. Det är delvis sant, enligt Louise Dane, som är doktor i offentlig rätt och jobbar med migrations- och barnsrättsfrågor vid Asylrättscentrum. Frågan är dock mer komplicerad än så.

– Där finns inga speciella bestämmelser om uppehållstillstånd, däremot finns det bestämmelser om barnets bästa och om att hålla ihop familjer. I det här fallet handlar det om att man måste utreda vad som är Tims bästa.

Även om barnkonventionen ställer krav på att barnets bästa ska utredas så finns samtidigt inga krav på att beslut måste fattas i enlighet med vad man kommit fram till, enligt Dane. Då gäller dock att beslut som strider mot barnets bästa kan motiveras.

– Barnets bästa måste vara ett viktigt intresse, men det kan finnas situationer där det också finns andra intressen. I migrationsärenden säger man att det intresset är reglerad invandring, säger Dane.

Migrationsverket är inne på samma linje.

– Detta är olika delar av lagstiftningen som ställs mot varandra och då kommer vi in på vilket perspektiv som ska vara överordnat. Att barnkonventionen och principen om barnets bästa ska beaktas innebär inte en ny grund för att kunna bevilja uppehållstillstånd, säger rättschefen Carl Bexelius till DN.

Tim heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.