Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd:n för Fastighetsbyrån: Det ska du tänka på som säljare och köpare. Foto: SVT

Trendbrott: Bostadspriserna ökar i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Nu ser våren ut att vara på väg – även på bostadsmarknaden. I alla fall för den som går i säljtankar.

I mars ökade priserna på bostadsrätter med 1,8 procent medan villapriserna steg 1,1 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Efter en sval vinter med en liten uppgång i februari tycks trenden ha vänt – nu stiger bostadspriserna återigen på bred front.

Under mars ökade priserna på bostadsrätter med 1,8 procent sett till hela landet, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. För villor var prisökningen 1,1 procent.

På årsbasis varierar prisutvecklingen för bostadsrätter och ligger som lägst på knappt -1 procent i centrala Göteborg och som högst på över 4 procent i centrala Malmö.

Här ökade bopriserna mest

Sett till mars månad var prisökningen störst på bostadsrätter i Storstockholm och centrala Göteborg med över 2 procent. I Malmöområdet steg priserna med strax under 2 procent.

Även villapriserna steg i storstadsområdena. I Storgöteborg ökade de med nära 2 procent, medan ökningen i Storstockholm och Stormalmö låg på drygt 1 procent.

Ökning av sålda bostäder

Vårkänslorna på bostadsmarknaden fortsätter även att märkas i antalet försäljningar, som under årets tre första månader ökade med 8 procent jämfört med samma period i fjol.

Störst är ökningen för villor, där försäljningen steg med 12 procent.

”Visst kan det ske bakslag, men mars siffror visar en islossning med fler affärer och ökade priser”, säger Oskar Öholm, vd för Mäklarsamfundet, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.