Sötpotatis, popcorn och glutenfritt – hur nyttigt är det egentligen? Foto: TT

Populära livsmedlen – inte så nyttiga som vi tror

Uppdaterad
Publicerad

Sötpotatis innehåller fler kalorier och kolhydrater än vanlig potatis. Och kvarg kan vara en riktig sockerfälla. Dietisten Sofia Antonsson och Livsmedelsverkets nutritionist Lena Björk reder ut hur nyttiga de trendiga livsmedlen egentligen är.

Kvarg

Foto: TT

Kvarg innehåller mycket protein och mättar bra. Olika former och sorter av kvarg poppar upp i matbutikerna och tar över allt större del av mejerihyllan. Som en färskost gjord på surmjölk och mjölksyrebakterier har den blivit populär bland träningsintresserade.

– Kvarg är inget undergörande livsmedel, men visst kan det ingå i hälsosamma matvanor. Inget blir nyttigare för att man äter väldigt mycket av det, man behöver äta flera typer av livsmedel, säger Lena Björck, nutritionist på Livsmedelsverket.

I en undersökning som tidningen Metro gjorde 2015 visade det sig att vissa sorters kvarg innehöll så mycket som 11 gram socker per 100 gram. 

– Kvarg är värsta djungeln, det finns mycket smaksatta varianter med socker i. Det mest säkra är alltid att gå på den naturella och söta själv med färska bär. Det är många som läst att ”kvarg är nyttigt” och så äter man det utan att reflektera. Men det gäller att vara uppmärksam på vad man får i sig och läsa innehållsförteckningen, säger dietisten Sofia Antonsson.

Sötpotatis

Foto: TT

Sötpotatisen är på långt håll besläktad med potatis, men är egentligen en ört. Den har blivit populär inom paleo och GI då den har lägre GI-värde än potatis. Men den innehåller fler kalorier och kolhydrater per 100 gram. 

– Sötpotatis är söt och mosig i konsistensen. Bara att den heter ”sötpotatis” borde få den som vill undvika kolhydrater att dra öronen åt sig. Potatis har fått ett dåligt rykte de senaste tio åren. Men jag tycker inte att sötpotatis är ett väldigt mycket bättre alternativ. Den innehåller även sockeralkoholer som ställer till det i magen för den som är känslig, säger Sofia Antonsson.

Sötpotatis har ett något högre fiberinnehåll jämfört med vanlig potatis; 2,7 g fibrer per 100 gram jämfört med 2,1 g. Däremot innehåller potatis ungefär tio gånger så mycket c-vitamin. Livsmedelsverket ser inga problem med att byta ut potatis mot sötpotatis, men näringsinnehållet skiljer sig inte nämnvärt.

– Varken potatis eller sötpotatis är någon medicin. Våra råd är att äta varierat och att äta många olika livsmedel, så man kan absolut byta ut potatis mot sötpotatis ibland, säger Lena Björck.

Sushi

Foto: TT

Sushi är den snabbmat som ofta framhålls som nyttigast då den har lågt kaloriinnehåll jämfört med till exempel pizza och hamburgare. Men för den som vill undvika socker är sushi inget bra alternativ.

– Jag vill inte skapa någon hälsoångest, men faktum är att risvinäger som man tillsätter innehåller fruktossirap och man tillsätter rätt mycket socker. Det är många som vittnar om att man snabbt blir hungrig och mer sötsugen efter att ha ätit sushi, säger Sofia Antonsson.

Livsmedelsverkets nutritionist Lena Björk ser däremot inget problem med att äta sushi som en del av en varierad kost.

– Fisk är bra mat och sushi är ett bra sätt att få i sig det. Sockret vi får från mat är ganska försumbart jämfört med den mängd socker vi får från godis, glass, bullar och läsk, säger hon.

– Det är ju inte så många gram fisk jämfört med hur många gram ris det är, som dessutom snabbt går igenom systemet och inte mättar så mycket. Jag vill inte avråda någon från att äta sushi, äter man åtta bitar är det helt okej, men man behöver kanske inte äta 14-20 bitar, säger Sofia Antonsson.

Proteinbars

Foto: Mx Granger/Wikimedia commons

En proteinbar i stället för mellanmål har blivit en favorit för många som snabbt behöver få i sig energi. Men att det är en bra källa till protein eller speciellt nyttigt håller experterna inte med om.

– Det funkar som ett mellanmål, men det är ju inget undergörande med det. Det går lika bra med vanliga livsmedel som ett traditionellt mellanmål till exempel filmjölk, ägg, smörgås och frukt.  Jag kan tänka mig att folk köper proteinbars för att det är enkelt att ha med sig. Protein är sällan ett problem, de flesta av oss får i oss tillräckligt. Det som många istället äter för lite av är grönsaker, frukt och fullkorn som bidrar med nyttiga fibrer, säger Lena Björck.

– Jag säger nej till proteinbars. Faktum är att det är rätt mycket andra konstigheter, sötningsmedel och långa innehållsförteckningar, Det är proteinhajpen, att man tror att ju mer protein man äter desto mer muskler får man. Och så glömmer man bort att man måste gå till gymmet också, säger Sofia Antonsson.

Popcorn

Foto: TT

Popcorn har länge setts som det nyttiga alternativet när det vankas fredagsmys. Sedan avslöjades det att micropopcorn kan innehålla lika mycket fett som en påse chips och förra året larmades det om att påsen kan innehålla giftiga ämnen. Det fick bland annat en livsmedelskedja i Danmark att stoppa all försäljning av micropopcorn. 

– Men popcorn man poppar själv – i gryta eller popcornmaskin – är det inget fel på. Jag vurmar lite för popcorn och tycker det är bra snacksalternativ. Micropopcorn innehåller ganska mycket tillsatt fett och ofta palmolja. Det som är det fina är att man kan äta ganska mycket popcorn utan att komma upp i någon stor mängd. Och det är till och med antioxidanter i skalen, säger Sofia Antonsson.

– De innehåller ofta mindre med kalorier än andra snacks men de innehåller fortfarande salt och salt är ju inte nyttigt, de flesta äter alldeles för mycket salt, säger Lena Björck.

Glutenfria produkter

Foto: TT

Det har blivit trendigt att utesluta gluten även om man inte är intolerant. Hälsofördelarna sägs vara mindre gaser i magen och att man blir piggare. 

– Det är inte automatiskt nyttigare att äta glutenfritt. Det som man kan tycka blir nyttigare, det är att äta naturligt glutenfritt. Produkterna innehåller mycket snabba kolhydrater och fett och kanske även socker för att ersätta glutens egenskaper. Folk tror det är farligt med gluten. Forskning pågår fortfarande, men än så länge verkar det inte vara fallet. Om man ställer surdeg mot ett glutenfritt bröd så är surdegsbrödet i de allra flesta fall nyttigare, innehåller mer näring och ett lågt GI-värde, säger Sofia Antonsson.

Livsmedelsverket rekommenderar inte att man ersätter vanlig pasta, och framför allt inte fullkornspasta, med glutenfri. 

– Om man inte är intolerant så är det ingen idé. Bara för att det är bäst för dem som har ett hälsoproblem innebär det inte att det är bäst för alla. Det finns alla möjliga sorters pasta nuförtiden och man kan med glädje äta både vanlig och allra helst fullkornspasta då och då. Det största problemet med matvanorna i Sverige är att vi äter för lite grönsaker. Öka på grönsakerna och ät varierat, det är det bästa hälsorådet, säger Lena Björck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.