Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Sofia Tegmark Wisell. Foto: Chris Anderson/TT

Konsult kan ha röjt vaccinationsregister – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En konsult som tidigare arbetat åt Folkhälsomyndigheten (FHM) åtalas misstänkt för att ha röjt personuppgifter från cirka 800 barn.

Enligt FHM finns det ”risk” att uppgifter ur hela vaccinationsregistret – som omfattar cirka sju miljoner personer – röjts.

– Det här är en person som arbetat åt oss och haft onda avsikter helt enkelt, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på FHM till Sveriges Radio Ekot.

Konsulten var anlitad för att arbeta med it och anmäldes redan 2022 till polisen, misstänkt för dataintrång i det nationella vaccinationsregistret, efter att uppgifter från cirka 800 barn under tolv år publicerats på internet.

Efter att händelsen utretts ytterligare bedömer nu FHM att det ”finns risk” för att personuppgifter från hela vaccinationsregistret läckt. Där fanns vid tidpunkten uppgifter från cirka sju miljoner personer, däribland om covid-19-vaccinationer.

– Det innebär dock inte att den här informationen har spridits utan vi har en skyldighet att anmäla enligt GDPR, säger Bitte Bråstad till Ekot.

Konsulten åtalas nu för misstänkt brott mot tystnadsplikt.

”Det är oerhört allvarligt att uppgifter som omfattas av sekretess har röjts”, säger Bitte Bråstad i ett pressmeddelande.

Ärendet har även anmälts till Integritetsskyddsmyndigheten.

”Vi ser mycket allvarligt på det som hänt, och vi har vidtagit en rad åtgärder för att ytterligare höja säkerheten. Man ska kunna lita på att ens personliga uppgifter hanteras på ett säkert sätt”, säger Bråstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser det ut med Covid-19 idag? Ska man fortfarande testa sig? Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.