Lena Hallengren är den minister som snabbast klättrar uppåt i förtroendelistan – men varken Stefan Löfvens eller Magdalena Anderssons siffror tycks ha tagit nämnvärd skada av julshoppingen respektive fjällen-semestern. Foto: TT arkiv

Trots kritiken – stabilt förtroende för de flesta ministrar

Uppdaterad
Publicerad

Det stormade kring flera politiker under julhelgen – inte minst kring statsministern som besökte köpcentrum trots avrådan till allmänheten. Men anklagelserna om att inte följa sina egna rekommendationer tycks i de flesta fall inte ha skadat väljarnas förtroende, visar en ny mätning gjord av SVT/Novus.

En person sticker också ut extra i förtroendetoppen: Socialminister Lena Hallengren klättrar raskt uppåt.

Bara två dagar efter att hans regering vädjat om minskad trängsel i julhandeln sågs Stefan Löfven besöka Gallerian i Stockholm. Ärendet, som gick stick i stäv med uppmaningarna, väckte stor debatt. Trots det tycks förtroendet för Löfven inte ha påverkats nämnvärt.

Löfven fortsatt i ledning 

SVT/Novus senaste undersökning visar att Stefan Löfven fortsatt är den minister med högst förtroende bland väljarna. 36 procent svarar att de har mycket eller ganska stort förtroendet för statsministern, vilket är 1 procentenhet mer än i september 2020.  

– Delvis kan det ha att göra med att Dan Eliassons resa fick mer fokus, men att handla var också något man fick göra förutsatt att det inte var trängsel. Sen finns det en symbolik i att Stefan Löfven inte är vem som helst, men den faktiska händelsen ses som ganska harmlös, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Siffrorna kommer från SVT/Novus undersökning i januari 2021. Foto: SVT Grafik

Trots att agerandet fick stor uppmärksamhet är det heller ingen politiskt laddad fråga. 

– Det var inte bara ministrar som gjorde bort sig, utan det fanns lite här och där och även inom Moderaterna och andra partier. Så det blev inte en tydlig vattendelare. 

”I skottlistan för kritik” 

Förtroendet för justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har däremot påverkats mer. Ministern syntes i julhandeln, när han på annandagen besökte mellandagsrean i Lund. Andelen som har mycket eller ganska stort förtroende för Johansson har gått ned något sedan förra mätningen, från 18 till 14 procent. Han låg dock redan lågt på förtroendelistan sett till sin exponering – och dyker upp först på plats 13.

– Han ligger i topplistan för de som har lite förtroende. En faktor kan vara hans närvaro på sociala medier som ganska lätt blir polariserande. Han twittrar ganska mycket och uttrycker ganska starka åsikter själv vilket gör att han ställer sig mer i skottlinjen för kritik. 

Samtidigt är det fortfarande fler som uppger att de har ganska eller mycket litet förtroende även för Löfven, hela 43 procent i den senaste mätningen.

Siffrorna kommer från SVT/Novus undersökning i januari 2021. Foto: SVT Grafik

Hallengren klättrar 

En som däremot klättrat i förtroendelistan är socialminister Lena Hallengren. 29 procent uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för henne, jämfört med 19 procent i september.  

- Det har att göra med att hon varit mer synlig under pandemin. Hon är ett exempel på att ökad kännedom är en förutsättning för att kunna bygga upp ökat förtroende. Men det är ingen garanti, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Förtroendet för ministrarna

Så stor andel av de tillfrågade har mycket eller ganska stort förtroende för ministrarna. Förändringen jämfört mot tidigare mätning angivet inom parentes.

Stefan Löfven (S): 36 procent (+1)

Magdalena Andersson (S): 35 procent (+4)

Lena Hallengren (S): 29 procent (+10)

Peter Hultqvist (S): 26 procent (-1)

Mikael Damberg (S): 25 procent (+6)

Anders Ygeman (S): 24 procent (+2)

Ann Linde (S): 23 procent (-)

Ibrahim Baylan (S): 18 procent (+1)

Anna Ekström (S): 17 procent (+3)

Hans Dahlgren (S): 17 procent (+7)

Ardalan Shekarabi (S): 16 procent (+2)

Amanda Lind (MP): 16 procent (+6)

Morgan Johansson (S): 14 procent (-4)

Per Bolund (MP): 12 procent (+2)

Isabella Lövin (MP): 11 procent (-)

Eva Nordmark (S): 9 procent (+4)

Tomas Eneroth (S): 8 procent (-2)

Åsa Lindhagen (MP): 7 procent (+4)

Anna Hallberg (S): 7 procent (+2)

Matilda Ernkrans (S): 3 procent (-)

Jennie Nilsson (S): 2 procent (-1)

Lena Micko (S): 1 procent (-2)

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 056 intervjuer på ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval , De deltagande var i åldrarna 18 – 79 år och svarade mellan den 14–20 januari 2021. Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan. En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 41 procent av det totala antalet tillfrågade som var 1 790 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.