Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte sitta med armarna i kors och bara vänta på att det här ska försvinna” – Riksbankschefen om varför man höjer reporäntan.

Trots Riksbankens prognos – reporäntan höjs till 0,25 procent

Uppdaterad
Publicerad

I början av året sa Riksbanken att det skulle dröja två år innan reporäntan höjs nästa gång, men redan idag kom nyheten att räntan höjs från 0 till 0,25 procent.

Inflationen har i år hamnat på sex procent, tre gånger Riksbankens mål. För att hamna under två procent till 2025 lämnar man nu en prognos med två till tre höjningar i år.

– Tidigare räknade vi att inflationen vi såg berodde på energipriser och att den skulle försvinna. Men nu ser vi att väldigt många priser stiger och då kan vi inte sitta med armarna i kors och vänta. Då måste vi höja räntan, säger riksbankschef Stefan Ingves.

Riksbanken räknar med att det kommer att ta ”några år” innan inflationen når deras mål på två procent.

– Energipriserna stiger inte hur länge som helst. Och de anpassningar i världsekonomin vi lever med idag delvis på grund av pandemin försvinner så småningom.

Att räntan höjs för att få ner inflationen till Riksbankens mål är enligt Ingves viktigt för den stora majoriteten av svenskar.

– Det är bra för alla. Och oftast de med lägst inkomst som far mest illa. Svensk ekonomi fungerar bra om vi når vårt inflationsmål och det är till nytta för den övervägande delen av befolkningen.

Hör mer av Stefan Ingves resonemang i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer